Verden
Bilde 1 av 5

Pengene er ingenting verdt i Zimbabwe

Butikkene er tomme for mat. Apotekene er tomme for medisiner. Folk i Zimbabwe tømmer hyllene i panikk.

– Det er blitt dyrt å være syk. Jeg har ikke råd til vanlige varer. Og i hvert fall ikke til dyre medisiner.

Det sier 42 år gamle Melda Masvanhure i byen Harare i Zimbabwe til avisa The Guardian. Hun har diabetes. Nå har hun ikke lenger råd til å kjøpe medisiner.

Hyllene i apoteket er tømt. Det er nesten ikke mat i butikkene. Det er lite bensin i pumpene på stasjonen. Folk står i kø i minibanker. De tar ut alle pengene sine og handler varer i panikk. Dermed stiger også prisene på alt. Folk handler stadig flere varer på ulovlig svartebørs.

– Dette er helt latterlig. 49 dollar! sier Mthuli Ncube til The Economist. Det er en pakke bleier som koster 49 dollar. Det er over 400 norske kroner. I butikken finnes også en pakke av frokostblandingen Coco Pops. Den koster over 160 norske kroner.

Mthuli Ncube er finansminister i Zimbabwe. Han skulle forsøke å snu pengekrisen. I steder gjorde han den verre. Folk ble redde da regjeringen innførte en ny skatt på overføring av dollar. Folk fryktet en ny krise lik den de hadde for ti år siden. Dermed startet de å hamstre varer. Det skriver bladet Bistandsaktuelt.

– Akkurat som i 2008 er det blitt køer over alt. Folk hopper bare inn i en nærmeste kø, selv om de ikke vet hva folk står i kø etter, sier Tracy Chitambara.

Det Zimbabwe opplever, kalles hyperinflasjon. Inflasjon er når det trykkes mer penger enn det er varer å kjøpe. Dermed mister pengene verdien sin. Den forrige regjeringen trykket for mange obligasjons-sedler fra Zimbabwe. Disse pengene er nesten ingenting verdt nå. Flere butiker vil bare ta imot amerikanske dollar.

Mthuli Ncube fikk jobben som finansminister i september. Han og president Emmerson Mnangagwa får kjeft av økonomer, skriver nettstedet voazimbabwe.com. Årsaken er at Ncube nylig innførte en ny skatt på å overføre penger. Det var denne skatten som gjorde folk nervøse.

– Kaoset vi ser i markedet nå, skyldes politikken fra regjeringen, sier økonomen Brains Muchemwa.

Zimbabwe må også løse krisen uten støtte fra land i Vesten. Regjeringen mistet støtte da seks demonstranter ble drept etter valget i sommer. Landet får heller ikke låne penger av Verdensbanken eller andre. De har for mye gjeld fra før.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå