Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Politiet fortsetter letingen etter Boston-bomberne

For å finne ut hvem som utførte angrepet i Boston, skal amerikansk politi lage etterligninger av bombene. Myndighetene tror ikke al-Qaida er ansvarlig for bombene.

Amerikansk politi skal prøve å lage etterligninger av terrorbombene i Boston. Dettte gjøres for å finne ut hvem som er ansvarlig for angrepet.

Det forteller politiet. Etterforskerne tror bombene var laget av eksplosiver og metallbiter. Disse ble lagt i trykkokere.

LES MER HER: Ulike teorier om hvem som står bak Boston-terror

Biter av svart nylon er funnet der bombene eksploderte. Dette tyder på at de hjemmelagede bombene ble båret i svarte bager eller ryggsekker.

– Bagen må ha vært tung på grunn av innholdet som antas å ha vært i den, sa Richard Des Lauriers, spesialetterforsker fra det føderale politiet FBI tirsdag.

Han ba folk melde seg dersom de har sett noen som bar på uvanlig tunge bager i nærheten av der bombene smalt i tiden før bombeangrepet. I tillegg ba han folk  kontakte politiet hvis de har hørt eksplosjoner på øde steder.

Grunnen er at gjerningsmennene kan ha testet bomber før de gikk til aksjon slik Anders Behring Breivik gjorde i Norge før 22. juli-angrepet.

LES MER HER: Ekspert: Bombene i Boston var hjemmelaget

En student fra Saudia-Arabia har blitt avhørt av politiet fordi han oppførte seg mistenkelig etter eksplosjonen. Politiet undersøkte hybelen hans. Men denne mannen er nå sjekket ut av saken. Det skriver avisa Aftenposten. 

Des Lauriers understreket at politiet fortsatt ikke har noen sikre tegn på hvem som sto bak bombeangrepet mot Boston maraton mandag. De vet ikke om de leter etter én eller flere gjerningsmenn, eller hva motivet kan ha vært.

LES MER HER: Politiet ransaket leilighet etter eksplosjon

Janet Napolitano har sagt at hun ikke frykter at bombeaksjonen er del av en større angrepsplan. Hun er USAs minister for innenlandsk sikkerhet, Og det amerikanske TV-selskapet CNN har snakket med en amerikansk tjenestemann som sier det er lite trolig at al-Qaida er ansvarlige.

Samtidig opplyser terrorekspert Jeff Beatty til TV-stasjonen at både al-Qaida og Taliban har brukt trykkokere til å lage bomber tidligere.

– Men det betyr ikke at Taliban står bak angrepet i Boston. Andre kan ha lest om dette, sier Beatty.

Tirsdag ble det også oppdaget et brev som trolig inneholdt den dødelige giften ricin. Brevet var på vei til den amerikanske senatoren Roger Wicker. Men brevet ble stoppet før det kom frem til Kongressen.

Om det er en sammenheng mellom angrepet og brevet, er foreløpig uklart.

LES MER HER: 144 skadd i eksplosjoner

Politiet har allerede en mistenkt i etterforskningen av giftbrevet, ifølge senator Claire McCaskill. Det skal ikke ha kommet fram opplysninger som tyder på at det er blitt sendt flere brev med ricin.

Tre døde i eksplosjonene og 176 personer ble såret. En av de tre som ble drept var en kinesisk kvinne.

Familien til kvinnen har bedt om at navnet hennes ikke blir kjent. Men mye tyder på at hun var student ved Boston University. Universitetet har opplyst at en av deres studenter ble drept mens hun så på maratonløpet sammen med to venner.

De to andre som ble drept i angrepet, var åtte år gamle Martin Richard fra forstaden Dorchester utenfor Boston og Krystle Campbell (29) fra Medford i delstaten Massachusetts.

Ofrene for angrepet skal hedres med en seremoni i Boston torsdag. President Barack Obama vil være til stede. Han skal tale under seremonien, ifølge Det hvite hus.