Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Politiet ransaket leilighet etter eksplosjon

Bilder og videoopptak gjort under Boston maraton kan gi svar på hvem som sto bak angrepet. Tre døde i angrepet.

Etterforskere håper bilder og videoopptak gjort under Boston maraton kan gi svar på hvem som sto bak angrepet. 

Tre personer har dødd av skadene de fikk i angrepet og minst 141 mennesker er såret. Blant de skadde er det minst åtte barn.

En av de drepte er en åtte år gammel gutt.

Øyenvitner fortalte om grusomme scener i målområdet etter at bombene ble utløst med få sekunders mellomrom.

– Disse løperne hadde akkurat fullført, og nå har de ikke lenger bein. Det er så mange av dem. Så mange mennesker uten bein, sa politimannen Roupen Bastajian.

LES MER HER: 144 skadd i eksplosjoner

Til sammen 17 av de sårede har så alvorlige skader at tilstanden deres er kritisk. 25 andre skal være alvorlig skadd.

Legene har vært nødt til å amputere på minst ti personer. Det tyder på at bombene har vært fylt med små metalldeler for å gjøre mest mulig skade.

27.000 mennesker stilte til start i løpet. Og rundt 500.000 tilskuere så på løpet. Derfor tror politiet at det finnes masse videoer og bilder som viser hva som skjedde før og etter eksplosjonene.

– Dette er en kriminal–etterforskning som kan bli en terror-etterforskning, sier Richard DesLauriers, spesialagent fra FBI.

 

Ingen personer eller grupper har sagt at det er de som er ansvarlige for bombingen. Det var heller ingen kjente trusler mot byen og løpet før angrepet.

Etterforskerne har snakket med mange personer. Men ingen er foreløpig mistenkte.

– Vi vet ennå ikke hvem som utførte angrepet. En grundig etterforskning må til for å avgjøre om det ble planlagt og utført av en utenlandsk eller innenlandsk terrorgruppe, sier en tjenestemann.

Politiet i Boston ransaket natt til tirsdag en leilighet i en av forstedene til byen. Men de ville ikke si noe om aksjonen.

President Barack Obama sier at USA vil finne ut hvem som står bak angrepet.

– Vi skal finne ut hvem som sto bak eksplosjonene og pågripe dem. De skal bli holdt ansvarlig, sa han på en pressekonferanse.

Presidenten har gitt beskjed om at sikkerhets–nivået i hele USA skal heves. Han understreket at alt skal gjøres for å finne de skyldige. Men han advarte mot å trekke for raske konklusjoner om hvem som har gjort det.

Obama brukte ikke ordet «terroraksjon». Men en person i Det hvite hus sier at myndighetene ser på angrepet som en terrorhandling.

30 nordmenn sto på løpets deltakerliste. Men Utenriks-departementet har ikke fått opplysninger om at noen av dem er blitt skadd.

Jon H. Fiva og samboeren Britt Elin Øiestad deltok begge i løpet. Begge var på et hotell i nærheten da det smalt.

– Selv om en ikke er direkte rammet, så blir det likevel uhyggelig nært. Det blir litt som 22. juli, uten at det kan sammenlignes, men det var det første jeg tenkte på, sa Fiva til NTB.

Politiet i Boston forteller at det er blitt funnet eksplosiver minst ett sted i byen i tillegg til de to bombene som eksploderte.

Bill Keating forteller at det er funnet to udetonerte bomber. Den ene befant seg på et hotell i nærheten av stedet hvor angrepet skjedde. Keatin er representant i Kongressen. 

Rett etter angrepet ble det meldt om at det hadde vært en tredje eksplosjon i et bibliotek i Boston. Men politiet tror ikke lenger denne hadde noe med de andre angrepene å gjøre.

Bombingen i Boston fant sted på høytidsdagen Patriots' Day. Dette er en dag hvor delstaten Massachusetts minnes de første slagene i den amerikanske uavhengighetskrigen i 1775.