Verden

– Politikerne skaper mer hat

Spanske og katalanske politikere sprer hat når de snakker om Catalonia. Det mener spanjoler Klar Tale har snakket med.

Spania har tatt over styringen av Catalonia. Den katalanske regjeringen og president Carles Puigdemont måtte slutte. 21. desember blir det nyvalg i regionen. Det skjer etter at det katalanske parlamentet sa at de er en uavhengig stat.

Klar Tale har snakket med spanjoler om det som skjer i Catalonia. Natàlia B.M. er fra Catalonia og bor i Oslo. Hun ønsker at Catalonia skal løsrive seg fra Spania.

– Jeg er enig i at folkeavstemningen om uavhengighet var ulovlig. Men jeg mener at det var nødvendig, sier hun.

Puigdemont og flere andre katalanske ledere er siktet for blant annet opprør. Han kan få opptil 30 år i fengsel. Mandag reiste han til Brussel i Belgia. Igjen i Spania er katalanere og spanjoler med ulike meninger. Noen katalanere mener Puigdemont fortsatt er presidenten deres.

Natàlias familie i Catalonia ønsker at regionen skal bli en egen stat.

– De vil ha en egen republikk. Min mor har alltid sagt at hun ikke føler seg som en spanjol. Noen i familien har til og med fått fri fra jobben for å gå i demonstrasjoner, sier hun.

Josu Igor Roman er fra regionen Baskerland. Også der ønsker flere å bli mer uavhengig fra Spania.

– Det finnes folk i Catalonia og Baskerland som ikke føler seg spanske. Det må det gjøres noe med. Det beste hadde vært om statsminister Mariano Rajoy hadde sagt "ok, la oss snakke sammen". Jeg synes både folkeavstemningen og den spanske regjeringens reaksjon var feil, sier Roman.

Natàlias kusine har to små barn. Jentene er alltid med på demonstrasjoner, forteller Natàlia.

– Men de siste to ukene har familien ikke lenger turt å ta dem med. De er redde for at det blir voldsomt.

Folk på begge sider av konflikten har blitt sintere. Det har hun selv fått merke på gata i Oslo.

– Noen ganger har jeg møtt en gruppe spanjoler på vei hjem fra jobb. De roper til meg. Årsaken er et lite katalansk flagg på vesken min, forteller hun.

David Fergar er fra byen Valladolid i Spania. Han jobber som lærer i Sandvika i Akershus. Fergar er verken for eller imot at Catalonia skal bli en egen stat.

– Men denne saken påvirker meg personlig. Broren min bor i den katalanske byen Girona. Han jobber på kontoret for innvandring. De hører til de sentrale myndighetene i Spania. Det gjør at folk roper stygge ting mot dem som jobber der, sier han.

De katalanske lederne snakker om «vi katalanere». Men ikke alle katalanere mener det samme som dem, ifølge Fergar.

– Catalonia har alltid vært stolt over å ha mange kulturer. Men disse politikerne snakker ikke for broren min, sier han.

Politikerne får det til å virke som spanjoler og katalanere hater hverandre. Det mener både Fergar og Natàlia B.M.

– Det er deres måte å forsøke å beholde makten på. Men det er ikke alle som hater. Jeg pleier å si at jeg er spansk, men føler meg katalansk, sier Natàlia.

Pablo De Vicente Lancho kommer fra hovedstaden Madrid. Også han mener politikerne på begge sider har mye av skylden for det som har skjedd.

– For eksempel i Catalonia er det et stort problem med utdanningen. På skolen lærer de at Catalonia var et eget land. Men det stemmer ikke. Det er politikernes måte å skape følelser hos folk. Det gjør at de stemmer på dem. De gjør at folk blir frustrerte og aggressive, forteller De Vicente.

Både vanlige og sosiale medier er fulle av saken om Catalonia. Men folk er egentlig mer opptatt av andre ting, sier De Vicente.

– De jeg kjenner, har økonomiske og sosiale problemer. Vi er mer bekymret for arbeidsledigheten. Og for at vi blir nødt til å dra til Norge for å klare oss, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå