Verden

Politikk eller bare kultur?

Sang-konkurransen Eurovision skal samle land og kulturer. Men det blir bråk når Israel er vert.

– Vi sees neste år i Jerusalem! Det sa Netta Barzilai da hun vant sang-konkurransen Eurovision i fjor. Slik provoserte den israelske artisten mange. Eurovision er det internasjonale navnet på Melodi Grand Prix. Finalen er 18. mai.

Mange regner Tel Aviv som Israels hovedstad. Israel selv mener Jerusalem er deres egentlige hovedstad. Men deler av byen tilhører palestinerne. Det mener mange land i verden. Det har skapt stor konflikt. Til slutt endte Eurovision i Tel Aviv isteden.

Israel får også mye kritikk for hvordan de behandler palestinerne. Sang-konkurransen burde flyttes til et land som oppfyller menneske-rettighetene bedre. Det mener blant andre organisasjonen Palestina-komiteen. De vil ha en slik boikott av Eurovision i år. Mange artister har fulgt oppfordringen. De har skrevet under på et opprop.

Den norske musikeren Bugge Wesseltoft er med på lista.

– Årsaken er Israels behandling av sine palestinske medborgere. Jeg tror en stor, internasjonal boikott kunne hjulpet på situasjonen, sier han til kanalen NRK.

– I Eurovision møtes ulike land, språk og kulturer. De deler gleden for musikk. Det kan skape kontakt og gjøre at landene forstår hverandre bedre. Det er dumt å gå glipp av denne muligheten, sier Cathrine Moe Thorleifsson til Klar Tale. Hun er forsker og ekspert på Israel.

Men Israels regjering bruker Eurovision politisk, mener kritikerne.

– Den beste ambassadøren for Israel. Det sa Benjamin Netanyahu om Barzilai da hun vant i fjor. Han er Israels statsminister.

– Eurovision er ikke et politisk arrangement. Det er viktig å skille politikk og kultur, selv om Netanyahu prøver å bruke det politisk. Det er ikke nok til å droppe arrangementet, sier Thorleifsson.

En slik boikott ville vært en urettferdig straff for folk i landet, mener hun.

– 20 prosent av folk i Israel er israelske arabere. Tel Aviv er en by med mange ulike kulturer. Der bor det mange homofile, lesbiske og trans-personer. Palestinere og jøder lever side om side. Eurovision er en stor feiring av dette mangfoldet, sier forskeren.

I helgen var det kamper mellom Israel og den palestinske organisasjonen Hamas. Lørdag skjøt Hamas rundt 700 raketter mot Israel. Israelerne svarte med angrep fra lufta. Fire israelere og minst 23 palestinere ble drept i angrepene.

Mandag begynte muslimenes fastemåned ramadan. Og Eurovision i Israel nærmer seg. Hamas og Israel ble enige om en avtale. De har stanset angrepene, enn så lenge.

Siste utgave

På forsiden nå