Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Polske kvinners rettigheter er i fare

Den polske regjeringen setter kvinners rettigheter og sikkerhet i fare. Det mener en organisasjon for menneske-rettigheter.

Det er to år siden kvinner i Polen samlet seg til store protester. De demonsterte mot forslaget om å forby abort i Polen. Landet har allerede en av de strengeste lovene mot abort.

Nå angriper politikere og partier igjen, mener organisasjonen Human Rights Watch (HRW). De jobber for menneskerettigheter. Organisasjonen ar laget en rapport.

Der står det at det ene partiet i regjeringen angriper kvinner, igjen og igjen. Det gjelder regjeringspartiet Lov og rettferdighet. Det er et høyre-populistisk parti. Partiet jobber mot organisasjoner for kvinner, samt mot aktivister som jobber for kvinners rettigheter. Det mener HRW.

Organisasjonen forteller at gruppekontor får besøk av politiet. Noen får ikke økonomisk støtte. Det er svertekampanjer mot dem som det offentlige lager. Dette skjer helt ubegrunnet. Kvinnene får liten eller ingen advarsel, skriver HRW i rapporten.

Folk som støtter rettighets-grupper for kvinner blir straffet for det, ifølge HRW. De har måttet møte i disiplinærhøringer. De er også blitt truet med at de kan måtte slutte i jobben om de fortsetter. Det gjelder folk som allerede jobber i staten.

Kampanjer mot gruppene har handlet om at jobben kvinnene gjør er farlig for familier. Kvinnenes kamp er mot polske verdier, sier kampanjene. Ved noen anledninger skal regjeringen også ha støttet kampanjene.

– Det er bare nok et forsøk fra den polske regjeringen på å angripe kvinners rettigheter, sier Hillary Margolis i HRW. Hun forsker på kvinners rettigheter.

Margolis forteller om kvinner som hjelper ofre for overgrep. Eller de støtter jobben for at kvinner for rettigheter til abort, graviditet og fødsel.

– Aktivister er blitt gjort til mål kun fordi de hjelper, sier hun.

HRW har intervjuet 30 aktivister. De har også snakket med folk fra ikke-statlige organisasjoner. Folk som støtter kvinners rettighets-spørsmål i Polen har også snakket med dem. Også personer som jobber for myndighetene er en del av undersøkelsen.