Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Presidentene truer hverandre

President Hassan Rouhani og president Donald Trump truer hverandre med krig.

Søndag truet Irans president Hassan Rouhani president Donald Trump. Rouhani truet USA med å stoppe eksporten av olje til USA. Han sa også at USA ikke bør starte en krig med Iran.

– Starter USA en krig med Iran, vil det bli starten på en krig i hele verden, sa Rouhani søndag kveld.

Trump likte dårlig at Rouhani truet USA. Han skrev en melding til Rouhani på nettsamfunnet Twitter. Han skrev meldingen med store bokstaver.

– Rouhani, du skal aldri, aldri true USA igjen! Konsekvensene vil bli alvorlige. De vil bli mye verre enn det folk i verden har sett tidligere. Vær forsiktig! skrev Trump.

8. mai trakk USA seg fra atomavtalen med Iran.

Avtalen ble forhandlet fram i 2015. Både USA, Russland og Kina var med. Det var også mektige land i Europa. Avtalen skulle sikrer at Iran sluttet helt med å planlegge atomvåpen.

Iran ble mistenkt for å ville utvikle atomvåpen. Det har ført til at landet lenge ble straffet økonomisk. Avtalen skulle fjerne mistanken, og Iran lot seg sjekke. I bytte skulle landene fjerne straffene.

Trump mener avtalen er altfor dårlig. Den sikrer ikke at Iran slutter helt med å planlegge atomvåpen. Etter at USA gikk ut av avtalen har USA begynt å straffe Iran økonomisk.