Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Presset fortsetter

Mandag morgen var Tahrir-plassen i Kairo fortsatt full av demonstranter. Hæren mislyktes med å presse dem bort.

Demonstrantene sier de vil bli på plassen til president Hosni Mubarak går av.

Søndag begynte visepresident Omar Suleiman og opposisjonen å snakke sammen.Opposisjonen er parti som ikke sitter i regjeringen. Men Mubarak er fortsatt president i Egypt. Det gjør demonstrantene sinte. De er ikke fornøyd med snakking.

Det muslimske brorskapet er blant gruppene som møtte Suleiman søndag. Det er et tegn på hvor mye som har endret seg i Egypt siden opprøret startet. Brorskapet er en forbudt organisasjon.

LES MER HER: Presses til å slutte

Det viktigste kravet fra opposisjonen, er at Mubarak må slutte i jobben med en gang. Regjeringen ville ikke innrømme at de har gjort mange feil. Men samtalene fortsetter likevel.

Nå snakker regjeringen og opposisjonen om å endre grunnloven i Egypt. De vil også lage en plan for samtalene fremover.

Den kjente politikeren Mohamed ElBaradei var ikke med på samtalene. Han kritiserte samtalene søndag. ElBaradei sa også at USA var uklare om hva de mente om Mubarak. Mohamed ElBaradei har vunnet Nobels fredspris. Han dro tilbake til Egypt for å bli med på opprøret.

Hillary Clinton sier at det kan være for tidlig for Mubarak å slutte allerede nå. Hun er USAs utenriksminister.

I helgen sa Clinton at det egyptiske folket må bestemme når Mubarak skal slutte. Men hun mener det kan bli problemer hvis han tvinges til å slutte nå.

Clinton mener at det er viktig å se framover mot et valg i Egypt i september.

– Det er viktig å se langt framover. Vi vil ha et valg som er vellykket og ikke en fiasko for egypterne, sier hun. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Clinton ville ikke kommentere samtalene mellom regjeringen og opposisjonen i Egypt. Det er mange hindre før det kan holdes et demokratisk valg i Egypt, mener Clinton.

– Det må lages endringer i grunnloven. Og et valgsystem som er demokratisk, sier Clinton.

Demonstrantene på Tahrir-plassen måtte klatre over pansrede biler og militærets lastebiler søndag kveld. De ville hindre hæren i å presse dem bort.

Hæren ønsker at demonstrantene skal trekke seg bort fra plassen. Tahrir-plassen er et viktig sted i egypts hovedstad Kairo. Hæren vil at livet skal gå som normalt igjen i byen.

LES MER HER: Fortsetter å rope

Soldater skjøt i lufta da sinte demonstranter omringet kjøretøyene deres. Det skjedde etter en dag med avslappet fest-stemning på plassen.

– En feiging er en feiging, og de tapre er tapre. Vi vil ikke forlate plassen, sa den unge demonstranten Sameh Ali.

Hæren sier at den ikke vil bruke makt mot demonstrantene. Men de prøver å holde folk vekk fra Tahrir-plassen.