Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Protestene fortsetter

En politimann og flere demonstranter er drept. Over 800 mennesker er tatt av politiet. Protestene i Egypt fortsatte natt til torsdag.

Motstandere av regjeringen kjempet mot politiet helt ut på morgenkvisten.

Demonstrantene vil at president Hosni Mubarak slutter i jobben. Han har styrt Egypt siden 1981. Mange mener at Mubarak leder landet en måte som undertrykker folket. Derfor vil egypterne ha en ny leder og en ny regjering. Den 82 år gamle presidenten har hatt makten i 30 år. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Fire mennesker ble drept i opptøyene onsdag. Tre demonstranter i Suez og en politimann i hovedstaden Kairo. Torsdag har myndighetene skjerpet forbudet mot demonstrasjoner. 860 mennesker er pågrepet av politiet det siste døgnet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Folk i Egypt mener det er politikernes skyld at de er fattige. Maten i Egypt har blitt veldig dyr. Mange har ikke jobb. Egypterne ønsker å gjøre som i Tunisia. Der ble presidenten jaget flukt. Uroen i Tunisia kalles «Sjasmin-revolusjonen».

LES MER HER: Minst tre personer drept

Egypteren Mohamed ElBaradei har tidligere vunnet Nobels fredspris. Torsdag var han på vei til Egypt for å møte demonstrantene i Kairo.

Mange av regime-kritikerne håper ElBaradei vil bringe forandring til Egypt. Selv sier han at han vil støtte demonstrantene. ElBaradei ledet tidligere Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for verdens-organisasjonen FN. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Jeg drar tilbake til Kairo og tilbake til gatene. For i realiteten finnes det ikke noe annet valg, sier ElBaradei til det amerikanske nettstedet The Daily Beast.

Nobelpris-vinneren mener mange egyptere har fått mer enn nok av styret til president Hosni Mubarak. De vil ikke at han skal være president frem til et valg en gang.

– I Egypt finnes det en hel regnbue av forskjellige folk. Hvis du gir dem en sjanse, så vil de organisere seg. De vil velge en regjering som er moderne og moderat, tror El Baradei.

Nettsteder som Facebook har spilt en viktig rolle i organiseringen av protestene.

Det er ventet flere protester fredag. De blir trolig ukens mest voldsomme. Da samles landets muslimer til bønn. «Egypts muslimer og kristne vil gå ut og kjempe sammen.De kjemper mot korrupsjon, arbeidsledighet, undertrykkelse og manglende frihet», skriver en av landets aktivister på en Facebook-side.

Noen mener at regjeringen har stengt flere sosiale nettsteder som Twitter og Facebook. De vil ikke at verden skal få høre protestene mot dem. Men det nekter regjeringen for.