Verden
Protesterer mot steining i Iran
Dommerne sier at Sakineh Ashtiani har vært utro. Norge protesterer mot dødsdommen.

Iranske Sakineh Ashtiani er 43 år gammel. Hun har to barn. Dommere i en iransk domstol har dømt henne til døden. De mener Ashtiani har vært utro. Barna hennes har startet en kampanje. De vil at dommen skal endres.
– Hun er uskyldig, sier sønnen Sajad til den britiske avisa Guardian.
Advokaten til Ashtiani sier at det ikke finnes noen bevis i saken. Likevel ble hun dømt. Ashtiani er tidligere straffet med 99 piskeslag i den samme saken. Det er ikke tillatt å dømme en person til straff to ganger i samme sak. Det sier Espen Barth Eide. Han er statssekretær i Utenriks-departementet (UD).
Steining er en brutal måte å dø på. Folk kaster stein på den dømte. Ofte er steinene så små at det tar lang tid før den dømte dør. Den dømte har sterke smerter. Steining brukes offisielt bare i Iran.
Norske myndigheter er kritiske til dommen. Mandag kalte Espen Barth Eide inn Seyed Hossein Rezvani til et møte. Han er Irans ambassadør til Norge.
– Jeg fortalte Rezvani at vi er bekymret for menneske-rettighetene i Iran. Vi snakket om tre ulike saker. Det var om Sakineh Ashtiani, Mohammadreza Haddadi og Majid Tarakkoli, sier Barth Eide. Det er kun i svært alvorlige saker at ambassadører kalles inn til møte med representanter fra regjeringen.
Mohammadreza Haddadi er dømt til døden. Drapet skal ha skjedd da han var yngre enn 15 år. En slik dødsdom er imot barne-konvensjonen. Konvensjonen er laget av verdens-organisasjonen FN. Den sier at barn ikke skal dømmes til døden. I dag er Haddadi 22 år gammel. Faren hans sier at sønnen er uskyldig. Faren sier at Haddadi ble lurt til å tilstå av de virkelige drapsmennene. De lovet at han skulle få penger til familien. Minst fem barn ble henrettet i Iran i 2009. Det mener menneskerettighets-organisasjonen Iran Human Rights.
Majid Tarakkoli er student. Han er fengslet for å ha sagt negative ting om myndighetene i Iran. Men han har ikke gjort noe galt. Tarakkoli har problemer med helsen.
Mazyar Keshvari er en norsk politiker. Han representerer Fremskrittspartiet (Frp). Keshvari er født i Iran. Han mener Norge og andre land må gjøre mer enn å protestere mot henrettelsene i Iran.
– Iran er det landet i verden som har flest henrettelser. Det er i forhold til hvor mange som bor i landet. De bryter barne-konvensjon til FN. De henretter mindreårige. Og steining brukes fortsatt, sier han.
– Norske myndigheter må gjøre mer enn å snakke. De må kalle hjem sin ambassadør i Iran. I tillegg bør vi jobbe for at ledere i Iran ikke kan reise fritt rundt i Europa, sier Keshvari.
Til nå i år er 84 personer henrettet i Iran. Det skriver nyhetsbyrået AFP. I fjor ble minst 270 personer henrettet.