Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Prøver å komme seg ut av Mali

70 nordmenn håper å komme seg ut av Mali onsdag. Militæret som gjorde statskupp, har åpnet grensene igjen.

Forrige torsdag tok soldater over makten i Mali. Siden da har rundt 70 nordmenn sittet fast i landet. Flyplassen og grensene har vært stengt. Ved midnatt onsdag åpnet kuppmakerne grensene igjen. Nå håper tre nordmenn fra organisasjonen Kirkens Nødhjelp å komme seg ut.

– Det ser lovende ut i dag, og vi krysser fingrene. Vi tror det nok ikke helt før vi sitter på flyet. Men vi har nå billetter og fått vite at flyet er planlagt å gå, sier Anne-Marie Helland til nyhetsbyrået NTB.

Helland og to andre nordmenn har sittet på et hotell i hovedstaden Bamako den siste uken. Det har vært forbudt å gå ute.

LES MER HER: Nordmenn fortsatt fast i Mali

Soldatene som gjorde opprør mot regjeringen, sier de var sinte over det som skjer nord i Mali. Der har en gruppe forsøkt å lage en egen stat. De har laget opprør. Mange folk har måttet flykte. Soldatene mente regjeringen ikke hadde gjort nok for å stanse gruppa. Det er tørke i området. Derfor sulter mange. Det bekymrer Helland.

– Vi er spente på hva kampene i nord kommer til å ha å si for arbeidet med nødhjelp. Og ikke minst for folk som nå sulter og må flykte på grunn av uroen, sier Helland.

Det var rundt 70 nordmenn i Mali da kuppet skjedde i forrige uke. De fleste av dem jobber for organisasjoner som driver med misjon. Blant dem er Normisjon.

LES MER HER: Soldater overtok makten i Mali

Malis styrtede president Amadou Toumani Touré skal fortsatt være i landet. Mange land ber de som gjorde kuppet, om å slutte. Det skulle egentlig være valg i Mali i neste måned.

 

Emneord

verden mali kupp