Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Prøver å kvele opprøret

Flere tusen syriske soldater og stridsvogner angrep demonstranter. USA vurderer å straffe Syria.

Minst 39 mennesker ble drept i angrepene mandag. Over 70 personer ble såret. Syrias president hadde sendt inn stridsvogner og tusenere av soldater. Andre land mener at han vil kvele protestene mot regimet. Over 80 mennesker skal ha blitt drept på fredag. Norge og flere andre land er opprørte. De mener at myndighetene i Syria har vært brutale. USA vurderer å straffe president Bashar al-Assad og hans regime. De kan for eksempel stanse handel med landet. Amerikanerne advares også mot å reise til Syria. Amerikanere som allerede er der, bes om å forlate landet.

Folk i byen Deraa forteller at rundt 3.000 soldater angrep byen, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det ligger fortsatt lik i gatene, sier aktivisten Abdullah Abazid på telefon til nyhetsbyrået AFP.

LES MER HER: – Skyter mot demonstranter

Et øyenvitne sa at han så fem drepte i en bil som var blitt skutt på.

– De skyter i alle retninger og rykker fram under beskyttelse av stridsvogner, forteller aktivisten Abdullah Al-Harriri.

Den syriske hæren hevder at folk i Deraa har bedt dem om å komme. De ønsket at soldatene skulle hjelpe dem mot «terrorgrupper».

LES MER HER: Begravde demonstranter

Myndighetene skal ha stengt grensen til Jordan.

I midten av mars startet folk i Syria å protestere mot presidenten. Over 350 personer skal ha blitt drept siden da. Demonstrantene har sett hva som skjedde i Tunisia og Egypt. Der vant folket fram og får endringer. Syrerne krever demokratiske reformer, større friheter og at presidenten slutter. Byen Deraa har vært sentrum for protest-bølgen i landet.