Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Prøver å redde flyktninger

Tusenvis av flyktninger er fanget i Nord-Irak. Islamistene i ISIL har drept flere hundre av dem. USA vil forsøke å redde flyktningene.

Mange sivile irakere er i fare. De er omringet av den voldelige islamistgruppa Den islamske staten (ISIL). Flyktningene har rømt opp i Sinjar-fjellet nord i Irak.

Amerikanske fly har levert mat og vann til flyktningene. Det har skjedd de siste dagene. Nå ser amerikanske myndigheter på hvordan de skal klare å evakuere dem. Flyktningene er en del av den religiøse gruppa yezidiene. Dette skriver nyhetsbyrået NTB. I religionen sin ber yezidiene til påfugl-engelen Melek Tawus. Mange utenfor religionen tror fuglen er den falne engelen Lucifer, ifølge Wikipedia.

LES MER HER: Mange flykter i Nord-Irak

ISIL mener gruppa dyrker djevelen. De må omvende seg til islam eller dø, ifølge ISIL. Islamistene forfølger også andre religiøse minoriteter i området.

I helgen ble over 500 mennesker drept av ISIL. De ble lagt i massegraver. Mange barn og kvinner ble levende begravet. ISIL truer med å drepe flere flyktninger. Det vil de gjøre dersom flyktningene ikke går over til islam.

Søndag klarte over 20.000 flyktninger å komme seg ned fra fjellet og i sikkerhet. Det forteller kurdiske myndigheter.

Men det er ennå flyktninger igjen på fjellet. Og der er det vanskelig å bli værende. Blant annet fordi det er så varmt i området. Der mangler mat og vann.

– Det vil bli en veldig stor operasjon. De kan ikke bli på fjellet. Det sier Ken Pollack. Han er ekspert på Midtøsten fra Brookings Institution.

Søndag slapp fire fly ned 88 store paller med nødhjelp. Blant annet 17.000 liter drikkevann og mer enn 22.000 ferdige måltider. Dette opplyser det amerikanske utenriksdepartementet Pentagon.

Søndag angrep amerikanske kampfly og droner ISIL. USA startet med angrepene fredag. De prøver å stoppe ISILs framferd i Nord-Irak.

De siste månedene har opprørerne tatt kontroll over store områder. Det har skjedd både i Nord-Irak og Syria. De har drept veldig mange mennesker underveis.

LES MER HER: På flukt fra opprørerne