Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Putin og Obama møtes i New York

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama skal møtes. Det er første gang på to år.

Mandag skal både Barack Obama og Vladimir Putin holde tale i Verdensorganisasjonens (FN) hovedforsamling. Det skjer under årets FN-toppmøte.

Denne uka er over 150 stats- og regjeringsledere samlet i FNs hovedkvarter i New York. De skal delta på møter og snakkes uformelt sammen. Det er ventet at de blant annet skal diskutere terrorgruppa Den islamske staten (IS). 

Det er første gang på ti år at Putin velger å besøke FN. Det skriver avisa Aftenposten.

– Det er stor interesse knyttet til hva han skal si. Akkurat det er kanskje en del av planen hans, sier utenriksminister Børge Brende.

Putin skal holde sin tale i FN klokken 16.00 norsk tid. Ifølge Aftenposten kommer talen trolig til å handle om Syria. Og Purtin kommer antakelig til å snakke om kampen mot terrorisme.

Putin har sagt at han vil starte en ny koalisjon. Den skal kjempe mot IS. Russland ønsker å samarbeide med Assad-regimet i Syria for å få det til. Men amerikanske myndigheter krevet at Bashar al-Assad skal slutte som president i Syria.

Putin har også andre møter mens han er i USA. Han skal møte Irans president Hassan Rouhani. Han skal også møte Cubas president Raul Castro.

Årets FN-toppmøte er det største og viktigste på lenge. FN feirer 70-årsjubileum. Og i helgen vedtok verdenslederne de såkalte bærekraftige utviklingsmålene. De forteller hvordan lederne vil at verden skal utvikle seg mot 2030.