Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Radioaktivitet i drikkevann

Radioaktivt stoff er funnet i Tokyos drikkevann. Strålingen er høyere enn det som er trygt for spedbarn.

Små barn bør ikke drikke vann fra springen i Japans hovedstad Tokyo. Det mener japanske myndigheter. Folk bør heller ikke blande vannet i melkepulver som de gir til spedbarn.

Det er målt for høy radioaktivitet i et rense-anlegg. Det leverer vann til Tokyo og områder rundt hovedstaden. Det opplyser de kommunale myndighetene. Radioaktivitet er farlig stråling.

I en av vannprøvene er det målt 210 becquerel per kilo. Becquerel er en måle-enhet for radioaktivitet. Grensen for hva som er trygt for spedbarn, er 100 becquerel per kilo.

Radioaktivitet fra atom-kraftverket i Fukushima rammer også landbruket. Regjeringen i Japan stanset onsdag salget av flere typer matvarer. De er laget nordøst i Japan. Årsaken er høye målinger av radioaktivitet.

LES MER HER: – Verre enn vi trodde

Blant annet er salget av brokkoli stanset. Det er i regionen Fukushima, hvor atom-kraftverket ligger. Men også i nabo-regionen Ibaraki er det blitt forbudt å selge persille og ubehandlet melk.

Det er målt mye mer radioaktivitet enn det som er tillat. Det er i til sammen 11 typer grønnsaker i Fukushima.

USA har gjort det forbudt å importere melkeprodukter, fersk frukt og grønnsaker. Det er fra områdene i Japan med høy radioaktivitet. USA er det første landet som forbyr disse matvarene.

Samtidig fortsetter arbeidet med å få kontroll over atom-kraftverket Fukushima Daiichi.

Arbeidere ved anlegget måtte onsdag trekke seg tilbake fra reaktor 2. Årsaken var kraftig stråling, opplyser japanske myndigheter. De som jobber der, har måttet ta pauser tidligere også. Det er på grunn av sterk stråling.

I reaktor 1 steg temperaturen til nesten 400 grader onsdag. Men ifølge myndighetene var ikke den sterke varmen farlig.

Du kan lese alle sakene om katastrofen i Japan her.