Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rakett kunne nådd USA

Nord-Korea skjøt opp ny rakett. Ekspert mener den kunne nådd helt til USA.

Tirsdag morgen skjøt Nord-Korea opp en ny rakett. Det var en rakett som kan bevege seg over lange avstander. Den ble skutt fra området ved Banghyon i Nord-Korea. Raketten endte i Japanhavet, i den delen som regnes som en del av Japan. Da hadde raketten fløyet i 40 minutter. Det er ifølge eksperter uvanlig lenge.

David Wright er forsker i Union of Concerned Scientists. Han sier at raketten kan ha nådd en høyde på mer enn 2.800 kilometer. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Dersom meldingene stemmer, så kan raketten nå 6.700 kilometer, sier Wright. Det kan bety at raketten kan fly langt nok til å treffe Alaska i USA.

Raketten reiste over 930 kilometer. Først da styrtet den, ifølge Sør-Korea.

Nord-Korea har jobbet lenge med å lage raketter som kan fly langt. Før har de testet raketter som kan fly kortere. Nord-Korea sier tirsdag at det var en langdistanse-rakett som ble testet.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har kalt inn til hastemøte i sikkerhetsrådet

President Donald Trump i USA skrev på nettsamfunnet Twitter. Han sier at det er vanskelig å tro at Sør-Korea og Japan ville finne seg i dette så mye lenger. Han ba også Kina om å gjøre noe med situasjonen.

I januar skrøt Nord-Korea av at de snart hadde langdistanse-raketter klare. Disse skulle pekes mot USA.

Kina advarte mandag. Landet sa at det kan få store følger om det blir mer spent mellom landene i området.

Trump, Japans statsminister Shinzo Abe og Moon skal trolig snakke om Nord-Korea neste helg. Da er det toppmøte mellom ledere i 20 land. Møtet skjer i Hamburg i Tyskland.