Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Redd for at flyktningene blir for mange

– Vi kan bli minoriteten i Europa, sier Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Mange flyktninger sitter fortsatt på en jernbanestasjon i Ungarn. Torsdag skulle de flyttes til en leir med tvang. Men flere nektet og sitter fortsatt i toget i byen Bicske. Det dreier seg om 200 til 300 personer. De nekter å spise og drikke, skriver nyhetsbyrået NTB.

Toget ble stoppet av ungarsk politi på vei til Østerrike og Tyskland. Bilder viser at det er kaos og sinne blant folk. Ungarn får kritikk for å være for harde mot flyktningene.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre. Hvis ikke kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sier Ungarns statsminister Viktor Orbán fredag.

Han sier landet ikke vil endre måten de opptrer på. De krever at flyktningene registrerer seg før de reiser videre.

Fredag skal det være to møter om flyktningkrisa. Fire land møtes i Praha i Tsjekkia. Det er Ungarn, Tsjekkia, Polen og Slovakia. De skal bli enige om en felles måte å møte flyktningene på. I Luxembourg møtes utenriksministerne i Den europeiske union (EU) i Luxembourg.

Samtidig ber De forente nasjoner (FN) om at Europa tar imot 200.000 flyktninger. Det skriver nrk.no. Det er mange flere enn tidligere. Ifølge en avtale skulle tallet vært 32.000. I neste uke skal det komme en plan om hvordan flyktningene skal fordeles mellom landene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

USA mener at Europa kan håndtere flyktningene på egen hånd. De vil ikke ta imot flyktninger, men hjelpe med penger og utstyr, skriver NTB.

Australia mener Europa bør lære av dem. De mener Europa må stoppe båtene med flyktninger.

– Hvis du vil holde folk trygge, må du stoppe ulovlig migrasjon, og det har vi gjort, sier statsminister Tony Abbott, ifølge NTB.

Bildet av den druknede treåringen Aylan Kurdi har gått verden rundt denne uka. Gutten druknet på vei til Kos i Hellas fra Tyrkia. Familien skal ha forsøkt å reise til familie i Canada fra krigen i Syria. Fredag nekter Canada på at de har fått søknad om asyl fra familien.

LES MER HER: Aylan (3) døde på flukt fra Syria

LES MER HER: Flyktninger overført til leir i Ungarn