Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Redde for at Hellas slutter med euro

Hellas sliter med å betale gjelda. Nå kan landet slutte å bruke euro. Noen tror det blir katastrofe.

Det er en mulighet for at Hellas kan droppe euro. Det sier Christine Lagarde, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Trolig vil det ikke gjøre varig skade på euroen, mener hun.

– En gresk exit er en mulighet, sier hun torsdag til den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hellas har en alvorlig krise i økonomien. Og nå sliter de med å betale gjelda si. De skylder blant annet mye til IMF. Neste avdrag på 300 millioner euro har frist 5. juni. Til sammen i juni skal de betale nesten 1,6 milliarder euro. Det er drøyt 15 milliarder kroner.

Mange lurer dermed på hva som skjer hvis Hellas ikke klarer å betale. Hvis landet går konkurs, kan de måtte slutte med euro, valutaen til Den europeiske union (EU).

Lagarde innrømmer at et dette vil være dårlig for euroen. Men hun tror ikke det betyr slutten på den.

Torsdag var hun i Tyskland og møtte finanstopper fra sju store land. Der diskuterte landene Hellas sin kamp for å ordne avtaler om gjelda si. Selv om Tyskland på forhånd sa at de ikke syntes temaet passet på møtet.

Ikke alle er enige med Legarde. Pierre Moscovici jobber med økonomi i EU. Han mener det blir katastrofe hvis grekerne slutter med euro. Ikke bare for grekerne, men for alle land som bruker euro.

Torsdag var det nedgang på børsen i USA på grunn av frykten for at grekerne vil slutte med euro.

Hellas forhandler nå om å få utbetalt det siste av kriselånet. De vil ha de siste 7,2 milliarder euroene som de er blitt lovet. De forhandler med IMF, EU og Den europeiske sentralbanken (ESB).

Men forhandlingene går sakte. Hellas må gjøre flere kutt før de kan få pengene, mener utlånerne. Verken EU eller Legarde tror at de blir enige snart.

– Det er lite trolig at vi finner en løsning i løpet av de neste dagene, sier Legarde.

Men Hellas sier at de er bestemt på å få til en avtale innen søndag. EU kjefter på dem for å påstå at de er i nærheten av en avtale. Samtidig ber den greske finansministeren utlånerne om «å skjerpe seg». De må gjøre mer for å komme fram til en avtale, mener han.

LES MER HER: Syriza vant valget