Verden

Reddet fra døden

To år gamle Yvensen ligger slapp på pappas fang. Den lille gutten er en av flere tusen som er smittet av kolera på Haiti.

Gutten ligger på kolera-sykehuset i Mirebalais i Haiti.

– Han ble syk i går, forteller pappa Milford. Han forteller at han fryktet sønnen ville dø. Men i dag går det heldigvis bedre.

Milford og familien bor noen mil utenfor Mirebalais. Det er byen der kolera-epidemien startet i oktober i fjor.

– Jeg hørte om kolera-klinikken her i Mirebalais på radio. Så da leide jeg en motorsykkel. Slik fikk jeg tatt ham med hit, sier Milford til nyhetsbyrået NTB.

Kolera rammer mage- og tarmsystemet. Den fører til diaré og uttørring. I løpet av et døgn kan den voldsomme diaréen tappe kroppen for 10-15 liter væske.

Heldigvis for lille Yvensen får han god behandling på kolera-klinikken. Han kommer til å bli helt frisk.

Det gjør de aller fleste pasientene som kommer hit. Sykehusene rundt om i Haiti drives av cubanske leger,. De får penge-støtte blant annet fra Norge.

Epidemien startet for rundt tre måneder siden. Siden da har 157.000 mennesker i Haiti blitt syke. Kolera smitter lett. Nærmere 3.500 mennesker er døde.

Sykehusene er drevet av leger fra Cuba. De har en svært god statistikk å vise til. Kolera-klinikken i Mirebalais har siden oktober i fjor behandlet over 6.000 kolera-pasienter. Kun fem pasienter har dødd. Over 52.000 haitianere har fått behandling for kolera. Det er siden epidemien startet. Bare 0,5 prosent har ikke overlevd.

– De som dør, er de som kommer for sent til sykehus for behandling, forklarer doktor Lorenzo Somarriba Lopez. Han er Cubas vise-helseminister. Han er også øverste sjef for alle de 1.200 cubanske legene i Haiti.

– Mange syke bruker lang tid på å komme hit. De bor langt unna. Det er dårlige veier og vanskelig å ta seg hit. Mange har ikke penger til å leie bil eller motorsykkel, forklarer han.

– Epidemien er under kontroll. Men den er fortsatt et stort problem, sier Somarriba.

LES MER HER: 200.000 mennesker er døde

Sykdommen brøt ut for ett år siden. Det var samtidig som det var et kraftig jordskjelv på øya. Det bidro til at sykdommen nå har spredd seg til hele Haiti.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå