Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Regjeringen i Thailand endrer lovene midlertidig

Det har vært protester i Thailand den siste tiden. Nå lager regjeringen unntaks-tilstand. Det betyr at vanlige lover og regler ikke gjelder lenger.

Det har vært store demonstrasjoner i Thailand i det siste. Demonstrantene krever at regjeringen slutter. De vil at et folkeråd skal styre landet i opptil 18 måneder. Yingluck Shinawatra er statsminister i Thailand. Demonstrantene mener hun har misbrukt makten sin.

 

I dag bestemte regjeringen at det blir unntaks-tilstand i landet. En unntaks-tilstand betyr at vanlige lover og regler ikke gjelder så lenge situasjonen er vanskelig.

Dette gjelder for de neste 60 dagene. Unntaks-tilstanden er i hovedstaden Bangkok og i områdene rundt. Slik håper regjeringen å stoppe protestene. Eller at regjeringens departementer blir blokkert. Det har også vært forsøk på å stenge statsministerens kontor i Thailand.

 

Unntaks-tilstanden betyr flere endringer. Myndighetene som styrer med sikkerheten kan lage portforbud. Det vil si at innbyggerne ikke kan være utendørs etter for eksempel kl. 18.00. Politiet eller militæret kan arrestere folk de mener er mistenkelige.

Det kan de gjøre uten å sikte dem for brudd på lover. Det blir også lettere for regjeringen å drive sensur med mediene. Det kan bety at regjeringen kan stoppe visse typer saker eller TV-innslag.

 

Det blir også forbudt med politiske møter med flere enn fem personer til stede.

Chalerm Yubamrung er arbeids-minister i Thailand. Hun sier at regjeringen ikke kommer til å bruke makt.

– Vi har ikke planer om å splitte opp demonstrantene. Og vi har ikke innført et portforbud, sa han.