Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Regjeringen tapte valg i Italia

Folket sa sin mening. Partiet i regjering tapte valget søndag.

Verden

Italias regjeringsparti Partito Democratico fikk ikke nok stemmer i valget. De skjønner at de har tapt.

– Dette er et klart nederlag for oss. Vi følger resultatene nøye. Vi vil vurdere situasjonen i morgen tidlig. Det sa Maurizio Martina i Italia natt til mandag. Han er landbruksminister.

Det ble gjort målinger blant velgerne på valgdagen. De viste at partiet fikk mindre enn 20 prosent av stemmene.

– Velgerne har uttrykt seg klart og tydelig. Populistene har vunnet. Partito Democratico har tapt, skriver folkevalgt Andrea Marcucci på Facebook.

Valget i Italia kan bety mye for resten av Europa. Lanfranco Fanti er italiensk politiker. Han sier til Klar Tale at færre italienere ser på Europa som noe positivt.

– Våre politiske partier påvirker de negative holdningene til Europa, sier Fanti.

Partiene i Italia som er samlet til høyre, fikk flest stemmer. De fikk 35,5 prosent. Det viser målingen til den statlige TV-kanalen Rai. Samarbeidet ledes av tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Han driver igjen valgkamp for partiet Forza Italia.

Stemmene er fordelt slik: 15,8 prosent til partiet Lega Nord og 14,5 prosent av stemmene til Forza Italia. Ellers er partiet Fratelli d'Italia (Italias brødre) med. Disse partiene er sterk kritiske til innvandring. Også partiet Noi con l'Italia (Oss med Italia) er med i samarbeidet, men de er ikke like kritiske til innvandrere.

Femstjerners-bevegelsen fikk hele 32,5 prosent av stemmene i valget, viser målingene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.