Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Regnskogen hogges raskere ned

15 prosent mer av regnskogen i Amazonas i Brasil har blitt hogd ned det siste året. Det er sammenlignet med året før.

Hvert år forsvinner litt av regnskogen i Amazonas i Brasil. Trær hogges ned. Det siste året har denne avskogingen økt med 15 prosent. Det er sammenlignet med året før. Det opplyser forsknings-instituttet INPE. Det kan få konsekvenser for Norges lovede støtte til regnskogen. Norge har lovet Brasil seks milliarder kroner fram til 2015. Hensikten er å stanse avskogingen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

2.654 kvadrat-kilometer regnskog er hogd ned i delstatene Mato Grosso og Para i Brasil siden juli i fjor.

Året før forsvant 2.295 kvadrat-kilometer regnskog i de to Amazonas-delstatene. Økningen har dermed vært på 15 prosent.

Bare i juli i år ble 225 kvadrat-kilometer ryddet for trær og busker, viser INPEs analyse. Den bygger på detaljerte satellitt-bilder.

I april ble 477 kvadratmeter med regnskog hogd ned. 95 prosent av dette var i Mato Grosso. Der rydder bønder som driver med kuer som dyrker soyabønner, stadig mer land.

Brasil er verdens femte største land målt i areal. Landet er dekket av 5,3 millioner kvadrat-kilometer skog og jungel. Mesteparten av det er langs Amazonas-elven.

Brasil lovet å minske hogsten av skog med 80 prosent innen 2020. Det skjedde under toppmøtet om klima i København i 2009. Men nå øker hogsten igjen.

Lars Løvold er leder for Regnskogfondet. Han er ikke bekymret for de nye tallene. Han sier at utviklingen likevel går i riktig retning.

– Tallene viser en økning sammenlignet med i fjor. Det er det grunn til å være bekymret over. Men dette er tross alt veldig mye lavere tall enn det vi så bare for få år siden, sier han til NTB.

– Myndighetene i Brasil satte i gang store tiltak for fem-seks år siden. Vi er veldig langt unna den avskogingen som var vanlig før det skjedde.

Løvold forteller at det er en hard kamp i Brasil om avskogingen.

– Kampen om avskoging har blitt veldig mye hardere i Brasil. De som driver oppdrett av kuer og de som dyrker soja tjener på avskoging. De kjemper for å få hogge ned skog, sier han.

Norge har lovet Brasil seks milliarder kroner fram til 2015. Det er dersom landet klarer å stanse avskogingen. Støtten er en del av Norges hjelp til å redusere utslippet av klimagasser i verden.

Pengene skal gå gjennom det brasilianske Amazonas-fondet. Men veldig lite penger har blitt overført så langt.

Det vil bli slutt på støtten fra Norge hvis ikke Brasil stanser avskogingen. Det sa miljøvernminister Erik Solheim tidligere i sommer.