Verden

Reiste fra Irak

Krigen i Irak har kostet USA over 1.000 milliarder dollar. Torsdag reiste de siste amerikanske kampstyrkene fra landet.

De siste soldatene i Irak var i 4th Stryker Brigade. Det er en kampstyrke. Natt til torsdag krysset de grensa til Kuwait. Dermed er alle de amerikanske styrkene ute av Irak. Det er sju og et halvt år siden USA invaderte landet. Det gjorde de for å tvinge Saddam Hussein bort fra makten.

Journalister fra aviser og TV-kanaler fulgte soldatene.

– Vi avslutter krigen. Men vi avslutter ikke arbeidet vårt i Irak, sa Philip Crowley til kanalen NBC News. Han er talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Crowley sier at dette er en forandring, men ikke slutten på noe. USA har fortsatt mye viktig arbeid å gjøre i Irak, mener han.

4.400 amerikanske soldater har dødd i krigen i Irak, ifølge Crowley. Krigen har kostet amerikanerne over 1.000 milliarder dollar. 

Myndighetene USA sier at de fortsatt vil ha 50.000 soldater i Irak. De skal trene opp irakiske styrker som jobber for sikkerhet. Amerikanerne skal også hjelpe til med å jobbe mot terror.

Barack Obama tok over som president i USA i januar 2009. Da var det 140.000 amerikanske soldater i Irak. Men Obama lovte at alle sammen skulle være ute av Irak før 2011. 

Soldatene drar fra et land som det hverken er fred eller stabilitet i.
2.2 millioner irakere er fortsatt på flukt i landet sitt. 1.8 millioner irakere har flyktet til landene rundt Irak. Det sier verdens-organisasjonen FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Det har blitt flere og flere terrorangrep i Irak. Tirsdag ble 59 mennesker drept i et selvmords-angrep. Angrepet skjedde ved et av byggene til den irakiske hæren. Dit kom folk som ville verve seg til militæret. Over 100 mennesker ble skadd i angrepet. Terrorgruppa Al-Qaida har fått skylden for angrepet.

 Til nå har rundt 400 irakere dødd hver eneste måned på grunn av volden i landet. I 2006 døde nesten 3.000 mennesker hver måned. Da var krigen på sitt verste.

Samtidig som volden øker, er det også mer politisk kaos. For fem måneder siden var det valg i landet. Men politikerne har fortsatt ikke klart å bli enige om en ny regjering. De to største partiene har forhandlet med hverandre. Men disse forhandlingene stanset denne uken.

Siste utgave

På forsiden nå