Verden

– Reiste hjem for tidlig

Volden fortsetter. Det blir trolig verre i Irak. Amerikanske soldater trakk seg ut for tidlig, mener forsker.

Det er stadig bomber og angrep i Irak. Likevel reiste de amerikanske soldatene hjem. For det hadde president Barack Obama lovet. I forrige uke dro de siste amerikanske kampstyrkene. For sju og et halvt år siden kom de for å ta diktator Saddam Hussein. Nå har de tatt med seg stridsvognene og kanonene. Siden 2003 er 4.400 soldater sendt hjem i kister.

LES OGSÅ: Reiste fra Irak

USA vil fortsatt ha 50.000 vanlige soldater i Irak. De trener opp den irakiske hæren. Innen 2012 skal alle soldatene være ute.
– Det blir trolig mer vold de neste månedene. USAs president trakk ut styrkene for tidlig. Han skulle gjort det litt etter litt. Mange tror ikke USA kan ta resten av soldatene ut til neste år, sier Henrik Thune. Han er tidligere forsker ved Norsk utenriks-politisk institutt (NUPI) og ekspert på Irak.

LES OGSÅ: 30 irakere sendt ut av Norge

Rundt 400 irakere har dødd hver eneste måned på grunn av volden i landet.
Babakir Zebari er Iraks øverste militære leder. Han har sagt at Irak trenger amerikanske soldater fram til 2020. Mange frykter at det blir kaos i Irak.
– Myndighetene i landet fungerer ikke. Heller ikke rettsvesenet er i orden. Det var valg i mars. Men politikerne klarer ikke å bli enige om å lage regjering, sier Thune.

LES OGSÅ: 28 drept i Bagdad

Det er to store grupper som kjemper om makten i landet. Det er sjia-muslimene og sunni-muslimene. De kriget mot hverandre i 2006 og 2007. Gruppene er uenige om hvem som skal bestemme. Og hvem som skal ha kontroll over oljen i landet.
– Amerikanerne har ikke greid å løse problemene mellom gruppene. De to partene bør bli enige i løpet av de neste månedene. Hvis ikke kan grupper som støtter dem, ta opp våpnene, sier han.

Det er veldig usikkert hva som skjer framover i Irak, mener Thune. Men han tror ikke at det irakiske samfunnet faller helt sammen.

LES OGSÅ: Selvmords-angrep drepte 47 personer

– Amerikanske soldater vil bli tvunget til å hjelpe til i Irak. De vil nok gjøre mer i det skjulte enn de sier høyt. Særlig i Nord-Irak, sier han.
Forskeren mener at det vil ta tid før det blir roligere i landet. Amerikanerne har vært bekymret for terror-grupper som al-Qaida. Sjia-muslimene og sunni-muslimene må klare å samarbeide. Gjør de det, kan det bli vanskelig for al-Qaida, mener Thune.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå