Verden

Rekordmange er på flukt

70,8 millioner mennesker var på flukt da året startet. Det er flere enn på nesten 70 år.

– Vi ønsker bare å ha et normalt liv, sier Marlioth Armas til nyhetsbyrået Reuters. Tårene triller nedover kinnene.

Hun og datteren Erimar har reist fra Venezuela. Landet er i krise. Folk er sultne og blir tynnere. De mangler medisiner og blir truet. Armas og datteren skal til Lima i Peru. Der venter mannen.

Verden har flere flyktninger nå enn på nesten 70 år. 37.000 mennesker ble drevet på flukt hver eneste dag i fjor. De dro fra hjemmene sine på grunn av krig og konflikter, forfølgelse og brudd på menneske-rettighetene.

Ved begynnelsen av dette året var 70,8 millioner mennesker på flukt. Det er dobbelt så mange som for 20 år siden, sier verdens-organisasjonen FN.

Annenhver flyktning var et barn. Nesten fire av fem hadde vært på flukt i minst fem år. Hver femte flyktning hadde vært på flukt i over 20 år. Det viser årsrapporten til FN.

Da året startet, levde 25,9 millioner mennesker på flukt i andre land. De fleste var i naboland. Dette var en halv million flere enn året før.
41,3 millioner mennesker levde som flyktninger i eget land. Men FN sier at tallet trolig er høyere.

Tyrkia er landet som tar imot flest flyktninger. Slik har det vært fire år på rad. I fjor tok de imot 3,7 millioner mennesker, viser oversikten til FN.

Krigen i Syria har drevet flest mennesker på flukt. Nesten 6,2 syrere er på flukt i sitt eget land. Over 6,6 millioner har flyktet til andre land.

8 millioner mennesker fra Colombia lever også fortsatt på flukt. Nesten alle er på flukt i eget land. Det er til tross for avtalen om fred som ble skrevet under i 2016.

3,5 millioner flyktninger ventet på svar på asylsøknader. Slik var det ved slutten av 2018. USA fikk flest asylsøknader i fjor. Peru fikk nest flest, og Tyskland fikk nesten like mange søknader om asyl.

Bare 2.654 mennesker søkte om asyl i Norge i fjor. Det er mange færre enn i 2015. Da kom mange flyktninger til Europa. Det året søkte 31.150 personer om asyl i Norge.

Krisen i Venezuela fører til en strøm av flyktninger. Minst 4 millioner mennesker har nå forlatt landet, ifølge FN.

Hver dag forlater 5.000 mennesker Venezuela. Årsaken er mangel på mat og medisiner, trusler og brudd på menneske-rettighetene.

Likevel var det flest mennesker som måtte flykte i Etiopia i fjor. Konflikten i landet får lite oppmerksomhet i mediene. Nesten 1,6 millioner etiopiere flyktet fra sine hjem i 2018. Men bare noen få dro til andre land.

I Syria har styrkene til regjeringen vunnet tilbake kontrollen over store deler av landet. Likevel flyktet 890.000 mennesker fra Syria i fjor.
 
I Nigeria la over 660.000 mennesker ut på flukt.

Bildet viser flyktninger som krysser ei elv i Venezuela.

Siste utgave

På forsiden nå