Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rent flertall for Johnson

Statsminister Boris Johnson har sikret seg flertall i det britiske Parlamentet. Nå er brexit nærmere enn noen gang.

Statsminister Boris Johnson og Det konservative parti vant valget i Storbritannia. De fikk flertall i Parlamentet. Dermed er brexit nærmere enn noensinne. Men mye gjenstår før britene kan forlate Den europeiske union (EU).

– Dette er ikke slutten. Og ikke begynnelsen på slutten. Dette er kanskje bare starten på begynnelsen av slutten, sier Per Edgar Kokkvold til nyhetsbyået NTB fredag morgen. Han er tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han kjenner Storbritannia godt.

De konservative har gjort et veldig bra valg. De kan ha sikret seg omtrent 360 av de 650 plassene i Underhuset.

Arbeiderpartiet Labour gjorde det veldig dårlig i valget. De fikk omtrent 200 plasser. Jeremy Corbyn leder partiet. Han sa at han kom til å slutte i jobben. Det var da en måling viste at partiet kom til å gjøre det dårlig. Det ble bekreftet da resultatene begynte å komme.

– Det er kanskje det som har overrasket meg mest. At mange av dem som var uenige, nå likevel har stemt konservativt. Og for brexit, sier Kokkvold.

– Jeg tror folk er ordentlig lei. Det er en lærepenge også for Labour.

Johnson kan nå få igjennom avtalen om brexit som han fikk med EU. Det kan skje innen året er over, mener Kokkvold.

Han skal legge fram avtalen for Underhuset allerede neste fredag. Det melder kanalen BBC.

Så kommer en periode med overgang. Den vil vare til 31. desember 2020. Men det er mulig at Johnson må be EU om enda en utsettelse. Det mener Kokkvold.

– En blir integrert etter å ha vært medlem i 40 år. Å komme ut av EU er nesten like vanskelig som å få egget ut av kaken. Etter at kaken er bakt.

Kristian Steinnes er enig. Han er ekspert på Storbritannia og professor ved universitetet NTNU.

– De har forhandlet fram en avtale om skilsmisse. Men hva slags forhold blir det mellom Storbritannia og EU? Det er ennå ikke avklart. Disse forhandlingene blir minst like vanskelige som brexit-forhandlingene, sier han til avisa VG.

Seieren for Det konservative parti er den fjerde på rad. Kokkvold mener den er helt unik.

– I 2020 har de hatt makten i 10 år. Det er godt gjort av dem å vinne nå. Etter en periode med så mye kaos. Velgerne har gitt Parlamentet og Labour skylden. Det er opplagt.