Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rettssak mot president

Det blir rettssak mot Sør-Koreas president Park Geun-hye. Hun er anklaget for å ha hjulpet kriminelle.

Politikerne i Sør-Korea har bestemt seg. President Park Geun-hye skal stilles for riksrett. Denne domstolen avgjør om statsråder og presidenter har gjort noe de kan straffes for.

Noen mener presidenten har vært med på å bryte loven. Hun skal ha hjulpet venninnen Choi Son-sil. Choi er i fengsel. Hun er siktet for misbruk av makt og utpressing.

Choi skal ha presset bedrifter for penger. Park skal ha vært med på dette. Hun skal også ha bedt folk som jobbet for henne om å gi bort hemmelige dokumenter, skriver nyhetsbyrået NTB.

234 av de folkevalgte stemte for opposisjonens forslag. 56 stemte imot. Forslaget måtte ha minst 200 stemmer for å bli vedtatt.

Det blir endringer i Parks oppgaver på grunn av rettsaken. Statsministeren skal gjøre av hennes jobb. Park kan måtte slutte som president. Om riksretten mener hun er skyldig.

Choi og Park har kjent hverandre lenge. Chois far Choi Tae-min var leder for en religiøs sekt. Han støttet Park til han døde i 1994.

Park har vært president i Sør-Korea siden 2013. Hun er datter av Park Chung-hee. Han var diktator og leder for militæret i 18 år. Han ble drept i et angrep i 1979.