Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Romfartøy landet på asteroide

Et romfartøy fra Nasa landet på asteroiden Bennu. Fartøyet har svevet rundt Bennu i to år.

Natt til onsdag landet et romfartøy på asteroiden Bennu. Romfartøyet Osiris-Rex er fra den amerikanske romfarts-organisasjonen Nasa. Det har svevet rundt Bennu i to år, melder Nasa.

Osiris-Rex landet i noen sekunder på asteroiden Bennu. Den ligger 330 millioner kilometer unna. Den er full av store steiner. Asteroiden har en radius på omtrent 250 meter. Asteroider er laget av jern og stein. De svever i bane rundt sola.

Nasa bekreftet landingen klokka 00.12 norsk tid. Det er omtrent 18 minutter etter at det faktisk skjedde. Årsaken er at det tok så lang tid å sende signalet fra romfartøyet og tilbake til jorden.

Målet med den korte landingen er å samle inn støv og stein fra bakken. Og ta med de små bitene av asteroiden tilbake til jorden. Det var første gang USA klarte det. Bare Japan har tidligere klart å samle inn prøver fra en asteroide.

– Jeg kan ikke tro at vi faktisk klarte det, sier sjefforsker Dante Lauretta. Han jobber ved University of Arizona. Han sier at romfartøyet gjorde akkurat som det skulle.

Osiris-Rex er på størrelse med en varebil. Den landet på et område som er omtrent like stort som en tennisbane. Stedet ligger i krateret Nightingale.

En arm på fartøyet forsøkte å suge til seg støv og stein fra overflaten. Det skjedde i løpet av noen sekunder. Det kan ta uker før forskerne vet hvor mye den samlet inn. Eller om den fikk tak i noe i det hele tatt.

Prøvene kan tidligst være tilbake på jorden i 2023.