Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rop om demokrati

Tusenvis av demonstranter kjemper for demokrati i Egypt. Politi svarte med gummikuler og tåregass.

Det er store gatekamper i Egypts hovedstad Kairo. Det blir kalt «Vredens fredag».

De største protestene er i sentrum av Kairo. Demonstranter samlet seg utenfor Al-Azhar-moskeen i byen. Det skjedde etter fredags-bønnen for kristne og muslimer.

LES MER HER: Kampene er i gang

Utenfor en av boligene til president-familien har demonstranter også samlet seg.

Store politistyrker er utplassert i Kairo og andre byer. De skal hindre uro. Myndighetene har stengt mobil-nettverket og internett. De vil hindre at folk får med seg andre på protester.

Demonstrantene trampet på plakater med bilder av presidenten. De ropte slagord som «Ned med Hosni Mubarak» og «Reis, reis Mubarak, flyet venter». Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mange av dem kastet steiner og sand mot politiet. Politiet skjøt med gummikuler rett mot folkemassen. De brukte tåregass og vannkanoner.

Flere av demonstrantene ble pågrepet av politiet. De ble lempet inn i politibiler i gatene.

Fredspris-vinner Mohamed ElBaradei er blant demonstrantene. Han har blitt stanset av politiet, melder den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera.

Rundt 2.000 mennesker samlet seg ved Al-Azhar-moskeen. Ifølge franske myndigheter er fire franske journalister blitt arrestert. De skulle rapportere fra urolighetene. Frakrikes ambassade i Kairo krever at de løslates umiddelbart.

Demonstrantene har tatt kontroll over en politistasjon i Kairo, ifølge Al Jazeera. De har satt fri folk som er arrestert i løpet av de siste to døgnene. I byen Alexandria samlet 5.000 mennesker seg utenfor jernbane-stasjonen. De kastet steiner mot politiet. Folke-mengden gikk til angrep på politiet. De satte fyr på en politibil. Det skjedde etter at en demonstrant fikk hånden sprengt bort. Det skal ha vært politiets skyld, skriver nettstedet NRK.no.

Rundt 3.000 nordmenn er for tiden på ferie i Egypt. De har det fint. Men noen dagsturer til hovedstaden Kairo blir det ikke med det første. Norske tur-operatører har inntil videre avlyst alle dagsturer til Egypts hovedstad. Årsaken er demonstrasjonene de siste dagene.