Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Roper ut mot Trumps regler

Folk demonstrerer i gatene og på flyplasser. USA nekter personer fra sju land å komme inn.

Familier blir splittet. En far får ikke delta i sønnens bryllup. Noen får ikke komme tilbake på jobben. USA nekter folk fra sju land å slippe inn.

En familie fra Irak venter på flyplassen i Kairo i Egypt. De skulle til New York i USA. De hadde fått lov av myndighetene i USA. Men ikke nå lenger.

– Jeg har solgt huset mitt, bilen min, alle møblene våre. Jeg har sluttet i jobben min. Barna våre har sluttet på skolen, sier Fuad Sharef. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Han sier at Donald Trump har ødelagt livene deres.

– USA er brutalt, sier han.

President Donald Trump har signert en ordre. Han endrer reglene for hvem som får komme inn i USA. Årsaken er at USA frykter terrorister. Personer fra sju land blir stoppet. Disse er Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. De bor for det meste muslimer i disse landene.

Flyktninger slipper heller ikke inn i USA, skriver NTB.

Forbudene varer fra 90 til 120 dager. Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid.

Saam Borhani er advokat i Los Angeles i USA. Han får mange spørsmål om de nye reglene. Familier er på forskjellige steder i verden. De får ikke møtes på grunn av reglene. Så får ikke en far delta i bryllupet til sønnen, forteller advokaten.

Studenten Hamaseh Tayari fra Iran fikk også trøbbel. Hun skulle fly fra Costa Rica til Europa. Men flyet skulle lande i New York. Derfor fikk hun ikke gå om bord i flyet.

– Dette er helt vilt, sier hun til kanalen BBC.

Hun og kjæresten måtte kjøpe nye billetter.

Mange tusen har protestert ved flere flyplasser i USA. Andre har protestert i gatene.

– Flyktninger er velkomne, ropte de i helgen. Det meldte nyhetsbyrået Reuters.

Noen reisende slapp unna reglene. Det bestemte en dommer i USA. Det gjaldt folk som allerede hadde kommet til USA med gyldig visum. Flere personer var om bord i flyene da Trump endret reglene.

To menn fra Irak var blant dem som fikk lov å bli.