Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Røyker 20 tonn hasj i året

Danskene røyker 20 tonn hasj i året. Det viser ny forskning.

Kampen mot hasj-salget i Danmark har ikke virket. Danskene røyker like mye av det narkotiske stoffet hasj nå som på 1970-tallet. Da skjedde mye av røykingen i fristaden Christiania.

Christiania ble startet i 1971. Det er et gammelt militært område ved Københavns sentrum. Hippier flyttet inn for å lage sitt eget frie samfunn. De bestemte at det skulle være lov å røyke hasj. Men de ville ikke ha andre narkotiske stoffer.

Myndighetene startet en stor politi-aksjon mot Christiania i 2004. Da skulle handelen med hasj stoppes, skriver nettavisa Dagbladet.no.

I Danmark brukes det 20 tonn hasj i året. Etter politiets aksjon i 2004, har København fått en gjeng-krig. Det er ofte skyte-episoder. I Sverige har politiet merket en stor økning i smuglingen av små mengder hasj, skriver nyhetsbyrået TT.

Ifølge danske medier selges det hasj i København for omtrent 1 milliard kroner i året. Salget av hasj er nå flyttet til andre steder i den danske hovedstaden. Det skriver den danske statskanalen DR.dk.

– Vi har inntrykk av at hasj er temmelig lett å få tak i. Folk som vil ha stoffet, har ingen problemer med å få kjøpt det, sier Jørn Aabye. Han er inspektør for Københavns politi. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Aabye mener at misbruk av hasj er mer et sosialt problem enn et alvorlig lovbrudd.

– Derfor bør det være opp til mange andre enn politiet å sikre at folk bruker mindre av stoffet, sier han.