Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Russland frykter terror i nord

Russland advarer folk som bor nær grensa mot Norge om terrorister.

Det kan være terrorister blant de mange asylsøkerne i grenseområdet mot Norge, advarer Den russiske sikkerhets-tjenesten FSB. Norsk politi er foreløpig ikke bekymret.

Det var avisa Independent Barents Observer som først fortalte om den spesielle advarselen. Mandag ble den lagt ut på nettstedet til kommunen Petsjenga Rajon.

Folk som bor i grensebyene Nikel og Zapoljarnij blir bedt om å følge med. De må være oppmerksomme på mistenkelige personer fra Nord-Kaukasus og Sentral-Asia. Disse kan være blant asylsøkerne som kommer, sier russiske myndigheter.

– Det kommer mange flyktninger fra Midtøsten gjennom Petsjenga. Vi kan ikke utelukke at noen prøver å gjøre terrorhandlinger i området. Det heter det i advarselen fra FSB. Folk bes om å gi beskjed til FSB dersom de ser mistenkelige personer.

I forrige uke kom det nesten 800 asylsøkere fra Russland til Norge. De kommer over grensen ved Storskog i Finnmark. Rundt halvparten av disse var fra Afghanistan. Omtrent hundre  asylsøkere kommer fra Syria. Bare noen få kom fra land som Usbekistan og Tadsjikistan, skriver avisa VG.

Det er ikke grunn til å frykte terror på den norske siden av grensen. Det forteller informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhets-tjeneste (PST).

– Vi vet ikke om FSB vet noe vi ikke vet. Så langt er vi ikke bekymret. Vi har ikke sett at folk som støtter Den islamske staten har kommet til landet blant flyktningene. Det sier Bernsen til avis Independent Barents Observer.

Han vil ikke si om PST har fått informasjon fra FSB.

– Vi kommenterer aldri hvordan vi samarbeider med andre land, sier Bernsen.

Mandag kom 174 asylsøkere over Storskog. Det er rekord for en dag. Til sammen har det kommet over 3.000 flyktninger og migranter til Norge via Russland i år.

Storskog er det eneste stedet å krysse grensen mellom Norge og Russland. De mange asylsøkere som kommer til Finnmark skaper ekstra utfordringer. Det mangler steder å overnatte. Helsevesenet klarer ikke ta i mot alle som kommer.

Det bygges nå en leir av brakker ved flyplassen i Kirkenes. Der skal de som kommer bli registrert. Deretter fraktes asylsøkerne sørover med fly.

– Vi tømmer Kirkenes hele tiden, sier Frode Forfang. Han er direktør i Utlendings-direktoratet.

LES OGSÅ: Drapsmenn prøver å komme inn i Norge
LES OGSÅ: Slik skal Europa bremse strømmen