Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sa han drepte for IS

Omar Mateen drepte 49 personer på en nattklubb i Florida. Han sa han drepte for terrorgruppa IS.

50 personer ble skutt og drept på en nattklubb i Orlando i USA. Det skjedde natt til søndag. Nattklubben Pulse var et kjent utested for homofile.

Det var Omar Mateen som drepte folk på nattklubben. Han skjøt rundt seg med en rifle som var halvautomatisk. Det var trolig rundt 320 personer inne i klubben. 53 personer ble skadd, skriver nyhetsbyrået NTB. Leger tror flere av de skadde kan dø. Angrepet er den verste skytemassakren i USA på mange år.

Mateen ringte til nødtelefonen før angrepet. Da sa han at han tilhørte terrorgruppa Den islamske staten (IS). Han holdt gisler i tre timer. Så ble han ble skutt og drept av politiet.

IS har sagt etterpå at de tar ansvar for terrorangrepet.

 

Jessica Stern er ekspert på terror. Hun tror det kommer til å skje flere slike angrep på uskyldige mennesker. IS ønsker nemlig at deres tilhengere angriper på denne måten. Men Stern er usikker på Mateen var medlem av terrorgruppa.

- IS tar på seg ansvar for angrep om folk gjør i deres navn. Også for angrep fra såkalte ensomme ulver. Det betyr ikke at de har hatt direkte medvirkning. Det er for tidlig å si om Mateen faktisk har hatt kontakt med IS, sier Stern til avisa Aftenposten.

 

Mateen var amerikansk statsborger og jobbet som sikkerhetsvakt. Han var født i New York. Foreldrene hans var fra Afghanistan. Faren til Mateen heter Mir Seddique. Flere medier skriver at han er kjent for å støtte terrorgruppa Taliban. Seddique sier at sønnen hatet homofile. Han sier at han sønnen ble sint da han så to menn kysse hverandre. 

– Vi ber om unnskyldning for angrepet. Vi visste ingenting om planene han hadde. Vi er i sjokk, akkurat som resten av landet, sier Seddique. 

Amerikansk politi har etterforsket Mateen flere ganger siden 2013. De visste at Mateen hadde ekstreme meninger og støttet terrorisme.

LES MER HER: 50 drept i skyting på utested

LES MER HER: – Det var terrorisme