Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sa ja til Hellas

Hellas får igjen hjelp med gjelda si. Torsdag sa Tyskland ja til å hjelpe med nye lån.

Hellas sliter veldig med økonomien. Landet har høy statsgjeld. Men torsdag reddet Tysklands statsminister Angela Merkel Hellas. Tyskland vil gi et nytt lån. Det tyske nasjonal-forsamlingen Forbundsdagen stemte ja til å gi mer penger til et krisefond. Fondet er laget av medlemmene i Den europeiske union (EU). Hellas skal låne mer penger fra fondet for å betale gjelden sin hos andre.

Et stort flertall i den tyske Forbundsdagen stemte for Merkels forslag. 523 stemte for, mens 85 stemte mot. På forhånd var det klart at forslaget ville bli godtatt. Men mange lurte på om hvor mange som ville stemme nei. 
Merkel trengte også støtte fra minst 311 personer i partiene hun sitter i regjering sammen med. 315 av disse stemte ja til forslaget. Det betyr at Tyskland vil hjelpe til med 1,6 billioner kroner til fondet.

Det er Tyskland som har fått det største ansvaret med å hjelpe Hellas. Årsaken er at Tyskland er det største landet i EU. Det er av landene som bruker valutaen euro. Økonomien i Tyskland har også vært bra i lang tid. Derfor klarte de seg bra sist det var problemer i økonomien i landet.

– Et stabilt Europa og en stabil euro er viktig for Tyskland. Det sa Volker Kauder. Han er parlamentarisk leder i Merkels parti CDU. Det skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

I sommer ble ledere for land som bruker euro, enige. De ville at det skulle være mer penger i krisefondet (EFSF). Men hvert land må stemme over forslaget. Det er dette Tyskland nå har sagt ja til. Fondet kan gi lån til land som sliter med økonomien. Men mange eksperter mener det ikke er nok.

I Aten i Hellas forsøkte folk å sperre viktige bygninger. I det greske finans-departementet var EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB) i møte. De snakket om problemene til Hellas.

Demonstranter protesterte mot myndighetenes planer om å spare penger. Rundt 200 ansatte i finans-departementet stengte sin egen arbeidsplass, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Demonstrantene ønsket å hindre at finansminister Evangelos Venizelos nådde møtet. Møtet handler om hvordan Hellas skal få pengene de trenger. De skal hjelpe grekerne ut av den vanskelige økonomiske situasjonen.

Mange eksperter mener at det snakkes for mye om å kutte i utgiftene. De tenker ikke på at økonomien også må vokse igen.

– Det blir veldig vanskelig for regjeringen å nå målene som er satt. Det er uten vekst i økonomien, sa Nikos Christodoulakis til nyhetsbyrået NTB denne uka. Han var Hellas tidligere finansminister.