Verden

Sakene topplederne snakker om

Verdens ledere møtes til diskusjoner på G20-toppmøtet. Men ikke alle vil bli med i debatten om klima.

De ble møtt med velkommer fra Tysklands leder Angela Merkel. Én etter en tok hun lederne i mot i Hamburg. Der er G20-møtet fram til lørdag.

USAs president Donald Trump og Angela Merkel møttes på forhånd. De snakket om atomtrusler, Midtøsten og terror.

Donald Trump gleder seg til møtet med Vladimir Putin. Det er første gang han møter den russiske presidenten. De to snakker sammen omtrent klokka 15.45, skriver nyhetsnettstedet Axios. De to presidentene, deres utenriksministere og oversettere blir med på møtet.

– Jeg gleder meg til alle dagens møter med verdensledere. Også møtet med Vladimir Putin. Vi har mye å diskutere. Det skrev Trump på Twitter fredag morgen.

Dermed vil diskusjonen om klima bli uten presidentene i USA og Russland. Nettopp hvordan bekjempe klimaendringer blir et viktig tema.

– Klima ligger an til å bli en av de vanskeligste sakene, sier Lutz Weischer i miljøorganisasjonen Germanwatch. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

G20 består av 19 land og land i Den europeiske union (EU). I tillegg er sju gjesteland invitert til toppmøtet. Norge er ett av disse.

Merkel håper at møtet skal ende med en felles erklæring om klima. Det er ekstra viktig videre. Spesielt siden USA og Trump har trukket seg fra Parisavtalen. Den handlet om hva land må gjøre for å bedre klimaet.

Statsminister Erna Solberg (H) syns det er spennende å få være med på G20-møtet.

– Det er få med sammenlignet med mange av de store møtene i verden. Vi håper på en diskusjon over bordet, om hvordan vi kan løse noen av de store utfordringene framover, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

I år har forberedelsene vært spesielt vanskelige. Det skyldes først og fremst endringen i amerikansk politikk.

Donald Tusk er president i EU. Han sier han er oppmuntret av talen til Trump. Trump besøkte Polen dagen før toppmøtet. Der snakket Trump om samhold mellom USA og Europa.

– Vi har ventet lenge på disse ordene fra Trump. Spørsmålet er om det skjedde en gang. Eller om det er en ny politikk, sier Tusk. Han mener møtet i Hamburg vil vise om det skjer noe videre.

Siste utgave

På forsiden nå