Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samles for klimaet

Verdens ledere møtes for å finne en løsning på klima-krisa. Møtet startet mandag.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen åpnet klima-toppmøtet mandag. Det er i København i Danmark. Hovedsaken er kampen mot oppvarming på kloden.

– Det blir vanskelige, men nødvendige beslutninger vi må ta. Meldingene om klima-endringene blir verre for hver dag. Vi må handle, sa Rasmussen.


Klimatoppmøtet er i Bella Center. Flere av veiene rundt senteret var mandag morgen. Dette skapte forvirring blant drosje-sjåfører i den danske hovedstaden.

Det er enorm interesse for toppmøtet. 15.000 mennesker fra 190 land skal følge forhandlingene. Det er det største møtet verdens-organisasjonen FN har arrangert.

Neste uke kommer stats- og regjeringssjefer fra mer enn 100 land til København. Møtet er ferdig 18. desember. Håpet er at de blir enige om en ny klima-avtale. Den skal gjelde fra 2013.

Både USAs president Barack Obama, Kinas statsminister Wen Jiabao og den indiske statsministeren Manmohan Singh kommer på møtet. De skal være med de siste dagene. Seks ministre kommer fra Norge. Blant annet statsminister Jens Stoltenberg.