Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Samme farenivå som Tsjernobyl

Atomulykken i Japan regnes nå for å være på samme nivå av fare som Tsjernobyl.

Atom-kraftverket i Fukushima i Japan ble skadd i jordskjelvet og tsunamien 11. mars. Skadelig, radioaktiv stråling har sluppet ut. Tirsdag bestemte japanske myndigheter seg for å endre nivået på faren. Atomkrisen blir nå regnet som en ulykke på nivå sju. Det er det verste nivået.

Det er samme nivå som ulykken i Tsjernobyl i Ukraina i 1986. Der eksploderte én av de fire reaktorene i atom-kraftverket. En reaktor er en bygning hvor energi lages fra atomer. Etter eksplosjonen spredte masse radioaktivt støv seg. Mengden var 400 ganger større enn etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki under den andre verdenskrig.

LES MER HER: – Må stenge Fukushima

Japanske myndigheter sier at utslippene denne gangen er lavere. De skal være på rundt 10 prosent av det som ble sluppet ut fra Tsjernobyl. Men selskapet som driver atom-kraftverket i Fukushima, mener at det kan bli verre. En ansatt sier at han frykter at utslippet etter hvert kan bli større enn Tsjernobyl. Det er fordi det fortsatt lekker. De har ikke klart å stanse utslippene av de radioaktive stoffene.

LES MER HER: 3.355 ganger for høy stråling

De som bor innen 20 kilometer fra atom-kraftverket i Fukushima, er flyttet. Nå skal myndighetene også flytte de som bor litt lenger unna.