Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sammen om historiske klimakutt

USA og Kina går sammen om en plan for å kutte i klimagasser. Det kan åpne for en avtale for hele verden.

USA og Kina har hatt hemmelige forhandlinger om klima. Det har gitt resultater. Kinas mål er at landets utslipp av klimagassen CO2 skal ned innen 2030. Det fortalte de to landenes ledere Barack Obama og Xi Jinping. De la fram den felles avtalen etter et toppmøte i Beijing i Kina onsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er første gang Kina sier når utslippene skal kuttes.

– Vi ble enige om å sikre at de internasjonale forhandlingene om klima fører til en avtale i Paris, sier Xi. Det skal være et toppmøte om klima i Paris i Frankrike neste år.

USA skal kutte 26 til 28 prosent fra nivået i 2005 innen 2025.

Obama mener målene for utslipp er historiske. De er viktige i forholdet mellom USA og Kina. De to landene vil være viktige for å sikre en avtale om kutt i CO2-utslippene i Paris neste år.

LES MER HER: Klarer ikke å stoppe klima-endringene

Tine Sundtoft er klima- og miljøminister. Hun sier at dette er et positivt signal på vei mot klimatoppmøtet.

– Kina og USA står for nesten halvparten av verdens CO2-utslipp. Derfor er det viktig at disse to landene setter mål for utslipp, sier hun.

De to landene har lenge kranglet om målene. Begge har ment at den andre må ta det største ansvaret for å kutte i utslippene.

– Vi har aldri før opplevd at Kina forplikter seg til noe som helst som handler om absolutte tall og utslipp. Det sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard til nyhetsbyrået Ritzau.

– Nå begynner jeg å tro på en avtale i Paris, sier Lidegaard. Han sier at det er en historisk dag.