Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Saudi-Arabia bomber Jemen

Saudi-Arabia har startet krig mot Houthi-gruppa i nabolandet Jemen. Araberne har fått med seg flere andre land. Det kan bli en stor krig i området.

Saudi-Arabia har startet krig mot den sjiamuslimske gruppa Houthi i Jemen. Araberne vil hindre at Houthi-gruppa tar makten i hele Jemen. Saudi-Arabia har fått med seg flere andre land i krigen. En talsperson for Houthi-gruppa sier at det kan bli en stor krig i området. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

USA har godkjent bombingen, men er ikke med på den, sier Adel al-Jubeir. Han er ambassadør for Saudi-Arabia i Washington. Storbritannia støtter Saudi-Arabias angrep mot Houthi-gruppa.

Det hvite hus sier at USA bidrar med organisering og informasjon.

Kampfly har bombet den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana. TV-kanalen al-Masirah sier at et boligområde nord for Sana ble angrepet natt til torsdag. Minst 25 vanlige folk ble drept. Omtrent 40 personer ble skadet.

Saudi-Arabia har angrepet Houthi-gruppa med 150.000 soldater og 100 kampfly. Kampfly fra Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain er med i angrepene. Egypt, Pakistan, Jordan, og Sudan vil også sende soldater på bakken.

Ambassadøren sier at operasjonen er internasjonal og at den er godkjent av verdens-organisasjonen FN og Den arabiske liga.

En av lederne i Houthi-gruppa advarer Saudi-Arabia mot å blande seg inn i krigen i Jemen. Lederen mener operasjonen kan føre til en stor krig i hele området.

Houthi-gruppa har tatt kontroll over hovedstaden Sana og byen Taiz. Onsdag morgen tok de en stor flybase seks mil nord for havnebyen Aden. Det er den nest største byen i Jemen og har tidligere vært hovedstaden i landet. Flere sunnimuslimske land ved Persiabukta frykter at Iran får mer makt i området. Det vil skje hvis Houthi-gruppa får makt over hele Jemen.

De siste dagene har gruppa flyttet seg sørover. Saudi-Arabia tror gruppa har fått makt over flyvåpenet i Jemen. Iran anklages for å støtte Houthi-gruppa. Iran sier at de ikke har gitt penger og militær trening til Houthi-gruppa i Jemen. Iran krever at Saudi-Arabia stopper luftangrepene mot Houthi-gruppa. Iranerne tror bombingen vil bidra til mer terrorisme i Midtøsten. Iran skylder på USA for det som skjer i Jemen.

Kina sier at de er bekymret for situasjonen i Jemen. De vil at konfliktene i Jemen løses på en fredlig måte.

Tidligere denne uka ble det kjent at Saudi-Arabia sendte soldater til grensa mot Jemen.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi skal ha flyktet fra landet. Han har til nå søkt tilflukt i havnebyen Aden. Presidenten prøver å få tilbake makten. Men det går ikke. Hadi har slåss både mot terrornettverket al-Qaida og Houthi-gruppa nord i landet. De to gruppene er i krig med hverandre.

LES MER HER: – Presidenten har flyktet

LES MER HER: Frykter full borgerkrig i Jemen

LES MER HER: Politisk kaos i Jemen