Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Seks pågrepet etter angrep på presidenten

Lørdag ble Venezuelas president angrepet med en drone. Seks personer er pågrepet, ifølge myndighetene.

Lørdag eksploderte det to ganger nær en militærparade i hovedstaden Caracas i Venezuela. Det skjedde mens president Nicolás Maduro talte. Regjeringen sier det var et forsøk på å angripe presidenten og landets viktigste militære. Angrepet skal ha vært utført med droner som hadde eksplosiver på seg.

En drone er et slags lite, fjernstyrt helikopter.

– Dette var et forsøk på å drepe meg, sa Maduro etterpå. Han var tydelig rystet.

Seks personer skal være pågrepet etter angrepet. Innenriksminister Luis Reverol sier at det var et terrorangrep. Han sier at de som er pågrepet, er terrorister og leiemordere.

Maduro sier at myndighetene vil reagere kraftig mot dem som har gjort det. Forsvarsminister Vladimir Padrino López leste søndag opp en erklæring. Den var fra landets militære. De sa at de lover å støtte Maduro.

Regjeringen kan komme til å bruke angrepet som en unnskyldning. De kan bruke det til å undertrykke opposisjonen i landet. Det frykter ledere for opposisjonen i Venezuela.

Sju soldater ble skadd i eksplosjonene. Tre av dem er kritisk skadd, ifølge myndighetene. Det er kommet forskjellige opplysninger om hva som skjedde. Lokale brannfolk har hevdet at en gassflaske eksploderte. Det skal ha skjedd i en leilighet i nærheten av paraden.

Men flere vitner forteller ting som stemmer med det myndighetene har sagt.

En kvinne hørte først en kraftig eksplosjon. Så så hun en drone som traff en bygning og falt i bakken. Etterpå så hun en ny drone. Den traff en bygning og falt i bakken. Så hørte hun en ny eksplosjon. Det forteller hun til nyhetsbyrået AP.

Et annet øyenvitne filmet dronen idet den krasjet inn i bygningen. Eksplosjonen som så ble utløst, skal ha startet en brann.

Maduro mener høyreradikale venezuelanere utførte angrepet. Han sier også at noen som bor i Florida i USA, har ansvaret. I tillegg har han anklaget Colombias president Juan Manuel Santos. Maduro hevder han har noe med angrepet å gjøre. Santos fikk Nobels fredspris i 2016.

Venezuela og Colombia har lenge hatt et dårlig forhold. Santos har sagt at Maduro er en diktator. Det samme mener USA. Santos sa nylig at Maduros «regime må slutte».

Colombia sier de ikke har noe med angrepet å gjøre. USAs regjering hadde ikke noe med det å gjøre, sier John Bolton. Han er USAs nasjonale sikkerhets-rådgiver.

En gruppe fra Venezuela kan ha hatt noe med angrepet å gjøre.

Gruppen kaller seg «Den nasjonale bevegelsen av soldater i T-skjorter». De har sagt at de brukte droner med eksplosiver mot Maduro.

Dronene skal ha blitt skutt ned av soldater. Det skal ha skjedd før de nådde fram til scenen hvor presidenten var.

– Vi har vist at de er sårbare. Det lyktes ikke i dag, men det er kun et spørsmål om tid. Det skriver gruppa på nettsamfunnet Twitter.