Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Sett Liu Xia fri

Fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter i fengsel. Kona Liu Xia er satt i husarrest. – Sett henne fri, sier hennes avdokat.

Liu Xia sitter i husarrest i sitt eget hjem i Bejing i Kina. Hun blir nektet å forlate leiligheten. Det skjer etter at hun i helgen fikk besøkt ektemannen Liu Xiaobo i fengsel, og gitt ham nyheten om Nobels fredspris.

LES MER HER: Gråt da han fikk nyheten


Avokaten Beth Scwanke representerer Liu Xia. Han ber verdens-samfunnet om å legge press på Kina, slik at hun slipper fri.

– Nå ber vi verdens ledere, også Norges statsminister, om å kreve at restriksjonene som er lagt på Liu Xia fjernes umiddelbart, sier Beth Scwanke til TV 2 Nyhetene.
Menneskeretts-advokaten jobber for flere menneskerettighets-aktivister i Kina. Han ble engasjert av fredsprisvinner Liu Xiaobo for to uker siden.

Liu Xia får ikke komme ut eller snakke med noen journalister. Mange venter på utsiden av boligblokken der hun bor. Kinesiske myndigheter har også kuttet tilgangen til telefon og internett.
– Vi håper at mediene ber om å få snakke med henne. Og at mediene på presse-konferanser i utenriks-departementet eller andre steder spør myndighetene hvorfor Liu Xia er i husarrest. Og spør om når hun vil bli sluppet fri, sier advokat Scwanke.

Fredsprisvinneren selv sitter i et fengsel nordøst i Kina. Han er dømt til elleve års fengsel for sitt arbeid for demokrati og menneske-rettigheter i Kina.

Nettavisa dagbladet.no skriver at Liu Xia holder kontakten med omverden via en iPad og 3G, tredjegenerasjons mobil-telefoni. Liu bekrefter i en e-post til avisen at hun er satt i husarrest. Foreløpig har ikke myndighetene beslaglagt eller ødelagt datautstyret hennes.
– Jeg kan ikke la dem gjøre akkurat som de vil, sier Liu til avisen.