Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Setter i proppen

Mandag starter BP arbeidet med å sette en propp i olje-brønnen som lekker. De tror det kan bli slutten på olje-lekkasjen i Mexicogolfen.

I mer enn tre måneder har det lekket enorme mengder råolje ut i Mexicogolfen. Det er det største olje-utslippet som noen gang har skjedd. Den ødelagte olje-brønnen er på bunnen av havet utenfor delstaten Louisiana i USA. Den er en del av olje-riggen Deepwater Horizon. Olje-riggen eies av olje-selskapet BP.

Nå forbereder ingeniører fra BP seg til å montere en hette over brønnen. Selskapet klarte å tette lekkasjen med en midlertidig hette. Det skjedde for omtrent to uker siden.

LES MER HER: Stanset oljen


Thad Allen jobbet tidligere som admiral i den amerikanske kystvakten. Han leder de amerikanske myndighetenes kontroll med opprydnings-arbeidet etter utslippet.
– Inn i brønnen skal det pumpes gjørme og sement. Det er en prosess som kalles «static kill», sier Allen. Det skriver nettavisa VG Nett.

Allen sier at de vil se om det fungerer innen få timer, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Om fire til sju dager skal samme type materialer sprøytes inn i brønnen nedenifra. Det skjer gjennom dype avlastings-brønner som er boret ned til hoved-brønnen.

Når dette arbeidet er gjort tror BP at lekkasjen vil være stoppet for godt.

BP forbereder seg på de siste delene av arbeidet med å stenge lekkasjen. Samtidig starter et nytt kapittel i historien om olje-utslippet.

Rettssakene mot olje-giganten BP har bare så vidt begynt. Den kan komme til å vare i over ett år. I en sak blir BP saksøkt av over 200 personer. Saken kalles århundrets retts-prosess i USA.

LES MER HER: Koster 10 milliarder