Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier drapet var et uhell - blir ikke trodd

Saudi-Arabia innrømmer drapet på Khashoggi, men sier det var et uhell. Mange er skeptiske.

Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia. Det innrømmet Saudi-Arabia i helgen.

– Det var en stor feil. Det er en tragedie. Vi føler med familien hans, sier utenriksminister Adel al-Jubeir, ifølge avisa Daily Mail.

Han forteller at Khashoggi ble drept i en slåsskamp. De som drepte ham, hadde ikke fått lov, sier han. Liket ble etterpå pakket inn i et teppe. Det ble gitt til en person som skulle kvitte seg med det, ifølge ministeren. Han sier han ikke vet hvor liket er.

Tyrkiske myndigheter mener at Khashoggi ble torturert og drept. Deretter ble han kuttet i biter. Så ble delene spredt.

Khashoggi forsvant 2. oktober. Han besøkte konsulatet for å få papirer til å gifte seg. Khashoggi kom fra Saudi-Arabia, men bodde i USA. Journalisten har skrevet negativt om Saudi-Arabia.

Kronprins Prince Mohammed bin Salman har ringt sønnen til Khashoggi. Det sier Saudi-Arabia mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere tviler på forklaringen til Saudi-Arabia. De tror drapet var planlagt. Tyrkiske medier melder at 15 personer fløy til Istanbul i Tyrkia. De var i konsulatet da Khashoggi kom.

– Hvorfor kom disse 15 personene? Dette må forklares, sier Recep Tayyip Erdogan. Han er president i Tyrkia.

Senator Bob Corker fra USA tror kronprins Mohammed planla drapet.

– Han har gått over streken. Dette må føre til straff. De må betale for det de har gjort, sier Corker fra Det republikanske partiet.

Politiske motstandere i USA er enige.

– Drapet bør endre forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, sier Adam Schiff fra Det demokratiske partiet. Han mener USA må kutte ned på samarbeidet med Saudi-Arabia

President Donald Trump er også kritisk. Men han vil vente på resultater fra etterforskning før han gjør noe.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har også sendt ut meldinger. Landene fordømmer drapet og ber om en tydelig forklaring på hva som skjedde.