Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier ja til asyl i Venezuela

Spion-siktede Edward Snowden har takket ja til asyl i Venezuela. Men først må han komme seg dit.

Edward Snowden søkte om asyl i 27 land rundt i verden. Venezuela, Nicaragua og Bolivia sa ja. Nå må Snowden finne en måte å komme seg til et av disse landene på.

– Vi har fått asylsøknaden. Han er nødt til å bestemme seg for når han flyr. Det er hvis han har lyst til å fly hit til slutt, sier Maduro til journalister i presidentpalasset i Venezuela mandag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Snowden er på en flyplass i Moskva i Russland. Der har han vært i to uker. Han har ikke lenger pass eller gyldige reise-dokumenter. Amerikaneren Snowden er etterlyst av amerikanske myndigheter. Han er siktet for spionasje. Årsaken er at han ga informasjon om amerikansk overvåking til flere aviser.

LES MER HER:USA skuffet over at Snowden slapp unna

– Vi fortalte denne unge mannen «kom hit, du blir forfulgt av imperiet», sa Maduro. Han viste til 30-åringens hjemland USA.

Manduro ble spurt om han hadde snakket med Snowden. Da svarte Maduro: «nei, ikke ennå, men jeg vil gjerne».

Snowden har altså fått tilbud om beskyttelse. Men det er usikkert om det praktisk er mulig for Snowden å forlate Moskva. Det er ettersom han blant annet mangler gyldige reisepapirer.

Nicaragua valgte søndag å viser fram detaljer fra asylsøknaden Snowden sendte landets myndigheter. Snowden skriver at han er redd for å ikke få en rettferdig rettssak. Han tror at han vil dømmes til livstid i fengsel eller dødsstraff i USA.

Snowden søkte også om asyl i Norge. Der ble søknaden hans avvist to ganger. Årsaken var at han søkte om asyl fra et annet land enn hjemlandet. Det kan en ikke etter norske asylregler.

LES MER HER:Nytt norsk nei til Snowden