Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier ja til oljeboring i regnskogen

Det blir lov å bore etter olje i regnskogen Amazonas i Ecuador. Det har landets politikere bestemt.

Deler av verdens største regnskog Amazonas ligger Ecuador. Under jungelen ligger det hulrom med olje. Nå blir det fritt fram for oljeselskaper å bore i jungelen for å lete etter den. Nasjonal-forsamlingen har sagt ja til boring etter olje i det største feltet. Det er i Yasuni-området i Amazonas, skriver avisa The Guardian.

Rafael Correa er president i Ecuador. I lang tid har han prøvd å få rike land til å betale for å unngå oljeboringen. Men han har ikke lyktes, skriver nyhetsbyrået NTB.

Correa startet allerede i 2007 med å forsøke å beskytte Yasuni-området. Området skal ha flest dyr og planter i hele verden.

Ecuador trenger veldig penger fra olje-selskapene. Derfor ba de utenlandske land om å hjelpe til. President Correa ville lage et fond som verdens-organisasjonen FN skulle passe på. Dersom andre land betalte opp mot det beløpet landet trengte, så ville Ecuador verne regnskogen.

Men Correas forsøk mislyktes. Han klarte bare å skaffe litt av 3,6 milliarder dollar. Det var det de hadde regnet seg fram til var nødvendig.

Presidenten har sagt at deler av beløpet landet får, vil bli brukt på å gjøre det bedre for fattige. Men det har vært store protester fra ulike grupper og miljø-organisasjoner. Over 680.000 mennesker har skrevet under et opprop der de protesterer mot oljeboringen.

– Vi ønsker at de skal respektere vårt terriorium, sier Alicia Cauilla. Hun er en representant for Waorani-folket. De bor rundt Yasuni. 

– La oss bo slik vi vil, sier hun i en tale til myndighetene.

Correa har sagt at oljeboringen vil få mindre å si i området enn det han har sagt før. Det er beregnet at det vil berøre 0.01 prosent av Yasuni-området.

Det er godkjent boring to steder i området. Boringen skal skje på en måte som gjør minst mulig skader på regnskogen.

Correa har vært veldig populær blant fattige i Ecuador. Årsaken er at han brukt veldig mye penger på velferd, helse, utdannelse og bygging av nødvendige bygg. Han sier at det er viktig for landet å utvide olje-reservene sine for å kunne bruke mer penger på slike ting.

LES MER OM REGNSKOG HER: Godtok lov som truer regnskogen

LES OGSÅ: Kan bli lov å hogge regnskog