Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sier unnskyld

Obama har ringt organisasjonen Leger uten grenser. Han ba om unnskyldning for angrepet mot et sykehus i Kunduz i Afghanistan.

I helgen ble et sykehus i Kunduz i Afghanistan truffet av bomber. Minst 22 mennesker ble drept. Sykehuset var drevet av organisasjonen Leger uten grenser.

Tidligere denne uken sa USA at angrepet var deres feil. Nå har USAs president Barack Obama ringt lederen for Leger uten grenser. Hun heter Joanne Liu. Obama ba henne om unnskyldning for angrepet.

– Når vi gjør en feil, så innrømmer vi det. Vi ber om unnskyldning. Og vi gjør endringer. Så kan vi være sikre på at det ikke skjer igjen i fremtiden, sier Josh Earnest. Han er talsperson for Det hvite hus.

Leger uten grenser mener angrepet var en krigsforbrytelse. Det er ikke lov å bombe sykehus.

– Pasienter brant i sengene sine. Leger, sykepleiere og andre ble drept. Det skjedde mens de var på jobb. Kollegene våre måtte operere hverandre, sa Liu onsdag.

Obama fikk nobels fredspris i 2009. Den skulle han aldri hatt. Det mener organisasjonen Norges Fredsråd.

– Hadde det vært mulig å ta fra ham fredsprisen, burde man selvsagt ha gjort det, sier Hedda Langemyr til kanalen NRK. 

Langemyr er leder av Norges Fredsråd.

USA har lovet at hendelsen skal undersøkes nøye. Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon etterforsker angrepet. Det samme gjør forsvarssamarbeidet Nato.

Men Leger uten grenser er ikke fornøyde. Man kan ikke stole på etterforskning fra et land som er part i konflikten, mener de.

Jens Stoltenberg er leder av Nato. Han lover at granskningen skal skje på en åpen måte.

– Fakta skal på bordet, sier han.

LES OGSÅ: USA lover å få fram sannheten