Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sinte ett år etter tsunamien

Skrotet flyter mange steder. 326.000 japanere har ikke fått noe nytt hjem. Søndag er det ett år siden tsunamien skylte over Japan.

11. mars i fjor ble livene til mange japanere snudd oppned. Et kraftig jordskjelv laget en stor flodfølge. Den opptil 15 meter høye tsunamien skyllet inn over land i Japan. 16.000 mennesker døde. Flere hundre tusen mistet hjemmene sine. Atom-kraftverket i Fukushima ble skadd. Det lekket ut skadelige, radioaktive stoffer.

Folk måtte flytte fra områdene rundt. Japanerne klarte så vidt å unngå en stor atom-katastrofe.

Ett år senere er mange sinte. De føler at regjeringen ikke har gjort nok for å ordne opp. Veier og toglinjer er fikset. Men hauger med skrot ligger mange steder. Folk har ikke fått nye hus.

LES MER HER: 19.294 døde i tsunamien

Organisasjonen Røde Kors i Japan mener regjeringen har kastet bort et helt år. Det gjør det enda vanskeligere for folk å lage planer og starte på ny. Rundt 326.000 mennesker bor fortsatt på hjelpesentre eller i midlertidige hus.

– Vi lever fortsatt, vi er ikke døde ennå, sier en 70 år gammel bonde. Han dyrket ris fire kilometer fra atom-kraftverket. Nå er ikke jorda verdt noen ting. Den er ødelagt av den skadelige strålingen for lang tid framover.

– Noen sier vi kan dra hjem om 30 år eller 40 år. Men hva skal vi leve av fram til da? spør han. Bonden bor fortsatt på et senter for nødhjelp.

LES MER HER: Skadd ris i Japan

Det går tregt med byggingen av nye hus. Lederen for Japans Røde Kors mener at politikerne ikke har greid å bli enige. De har ikke fått laget en plan. Da er det vanskelig å starte byggingen, mener Tadateru Konoe.

Myndighetene har så langt brukt 1,4 milliarder kroner. De har gått til å fikse ødelagte toglinjer, veier, bruer og bygg.

LES MER HER: Får 66 milliarder i krisehjelp

Flere håpet at krisen ville dytte Japans økonomi i gang igjen. Landet hadde slitt med lav vekst de siste årene. Men isteden har gjelden til Japan vokst. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Japanske myndigheter har tidligere sagt at de vil bruke to år på å bygge opp landet igjen.

Flere trodde at mange land ville slutte med atomkraftverk etter ulykken. Men isteden har stadig flere land planer om nye verk.

LES MER HER: – Må stenge Fukushima

Til og med Japan kan komme til å åpne for mer atomkraft. Landets siste atomreaktor skal stenges om få uker. Men den vil trolig bli åpnet igjen. Det tror Shinichiro Takiguchi ved Det japanske forsknings-institutt.

– De er enige om å redusere kjernekraft i framtiden, men ikke stoppe det helt. Japan trenger mer energi, sier Takiguchi.

Noen få land vil bort fra atom-kraftverkene. Tyskland sier de vil slutte helt innen år 2022. Sveits vil også stenge sine fem atom-kraftverk. Italia har allerede fra tidligere av sagt at de skal bort.