Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Situasjon i Syria er ekstremt vanskelig

Nato ber stormaktene være forsiktige. Situasjonen i Syria er farlig og uoversiktlig, advarer forsvars-samarbeidet.

Jens Stoltenberg er generalsekretær i forsvars-samarbeidet Nato. Han ber mektige land i verden være forsiktige. Situasjonen i Syria er farlig og uoversiktlig, advarer han.

Terrorgruppa IS blir nedkjempet i Syria og Irak. Det betyr at krigen går inn i en ny fase. Det er stor fare for at andre grupper begynner å krige mot hverandre.

På den ene siden står Syrias president Bashar al-Assad. Han har støtte av Russland og Iran. På den andre siden står syriske opprørere. Gruppene er støttet av USA. Blant gruppene er kurdere, som spesielt Tyrkia ønsker sterkt å presse tilbake.

Nato-sjefen er bekymret.

– Syria er i en ekstremt vanskelig situasjon. Det er mange grupper, det er mange fronter, sier Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB.

Torsdag ettermiddag ble det holdt et møte mellom land som kjemper mot IS. Det skjedde i Brussel i Belgia. Jim Mattis oppdaterte landene om den siste utviklingen. Mattis er forsvarsminister i USA.

Han sa at IS de siste månedene er tvunget på ut av byer som Mosul, Tal Afar og Raqqa.

– Vi har befridd 95 prosent av områdene som tidligere ble kontrollert av ISIS. Våre partnere sikrer nye områder hver eneste dag, sa Mattis.

ISIS er et annet navn for IS.

På møtet diskuterte medlemslandene hvilken rolle Nato skal ha når IS er nedkjempet.

I dag overvåker Nato blant annet lufta over Syria. Norge har sendt 60 soldater for å hjelpe syriske opprørere med base i Jordan. Norske soldater hjelper også til i Irak. I Nato mener flere at andre medlemsland også bør gjøre det.

– Det er bedre at vi trener lokale styrker til å ta vare på sitt eget land enn at vi tar vare på landet deres for dem, sier Stoltenberg.

Syria er et vanskeligere spørsmål.

– I Irak er Nato og koalisjonen invitert av regjeringen i Bagdad. I Syria har vi ikke den invitasjonen. Vi samarbeider ikke med regjeringen i Damaskus, sier Stoltenberg.

Samtidig er Russland der.

– Alle forstår at det er en mye farligere og vanskeligere situasjon, sier Stoltenberg.

Norge har ikke bestemt hva landet skal gjøre framover. Det sier Frank Bakke-Jensen. Han er forsvarsminister for partiet Høyre.

– Det er noe vi må se på, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han sier mange land er med i koalisjonen.

– Det betyr at det er mange som vil være med videre, sier han.