Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Situasjonen er farlig og ustabil

Situasjonen i Ukraina er blitt farligere og mer ustabil. Kampene sprer seg til flere steder i landet.

Tirsdag kveld og natt til onsdag kjempet politifolk og demonstranter mot hverandre. Det skjedde på Uavhengighetsplassen midt i hovedstaden Kiev i Ukraina. Minst 25 mennesker ble drept i kampene. Demonstrantene fra opposisjonen er mot president Viktor Janukovitsj. Nå sprer uroen seg til resten av landet.

LES MER HER: – 25 drept i Ukraina

Jon Elvedal Fredriksen er ambassadør i Ukraina. Han forteller om en dramatisk utvikling i og utenfor Kiev.

– Det er ikke slik at lovene er opphevet i Kiev. Men politiet utfører kontroller på veiene inn til hovedstaden. T-banen står. Folk som jobber i sentrum er bedt om å holde seg hjemme. Så det er en slags unntakstilstand, sier Fredriksen til nyhetsbyrået NTB på telefon fra Kiev.

Han forteller at det er brukt kraftig vold fra politi og demonstranter. Og volden er kraftigere enn det de har sett tidligere.

– Det er fare for at det som har skjedd bidrar til mer uro. Kanskje på en annen måte en det vi har sett hittil, sier han.

Fredriksen sier at lokale medier skriver om demonstranter i flere byer i Vest-Ukraina. De har tatt kontroll over og satt fyr på politihus og sikkerhetstjenestens eiendommer.

– I den største byen i Vest-Ukraina sier en folkeforsamling at den har tatt det hele og fulle ansvaret for styringen av fylket, sier han.

Mye tyder på at urolighetene ikke er over selv om politiet skulle klare å rydde sentrum i Kiev.

Tor Bukkvoll jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han er ekspert på Ukraina.

–Det kan bli veldig blodig dersom president Viktor Janukovitsj setter alt inn på å fjerne demonstrantene på Uavhengighetsplassen, frykter Bukkvold.

Han mener det er en fare for at det kan utløse en slags krig.

– En del av den mest radikale opposisjonen kan velge å skjule seg. De kan føre kampen videre med våpen. I så fall får vi et annet Ukraina enn det vi har hatt til nå. Det vil bli et land som vil være mye mer ustabilt og farlig.

Førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo mener det nå er vanskelig å se en fredelig utgang på konflikten.

– Politiet har tidligere forsøkt å rydde plassen. Ved alle disse forsøkene har det blitt brukt politivold mot demonstrantene. Situasjonen nå er svært alvorlig, sier han.

Han mener det er skummelt at myndighetene ikke vil løse problemet med å snakke. Internasjonalt er det mange som vil forsøke å løse konflikten.

Jakub Swieciki jobber i det svenske Utenrikspolitiske instituttet. Han frykter at Ukraina kan befinne seg på randen av borgerkrig og deling. Årsaken er blant annet at det finnes voldelige grupper blant demonstrantene.

– Det finnes tydeligvis folk som utøver vold. Men hvem som styrer hvem, og hvor store grupper det er snakk om er vanskelig å si, sier ambassadør Fredrikstsen.

– Men disse gruppene betyr mye for hva som skjer nå.Og opposisjonslederne klarer ikke å kontrollere disse gruppene, sier han.

Imens fortsetter de voldsomme kampene.

– De fleste på plassen er vanlige folk. De er redde for voldsutviklingen, sier han.