Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjokkert over varmen

Februar måned var så varm at klimaforskere kaller det «vanvittig» og «sinnssykt».

Februar var den varmeste måneden som noen gang er målt. Det vil si at ingen måned har vært så mye varmere enn normalt siden målingene startet for 137 år siden. Det skriver vær-nettstedet yr.no.

1,35 grader over «normalen». Det var den gjennomsnittlige temperaturen ved jordoverflaten, sier romfarts-organisasjonen NASA.

– Dette er en helt vanvittig temperaturøkning for en enkeltmåned, sier fysiker Bjørn Samset til nyhetsbyrået NTB.

Andre klimaforskere i verden er også sjokkert.

– Sinnssykt, sier klimaforsker Jessica Blunden fra USA.

Ikke bare var målingen den høyeste noensinne. Blunden er sjokkert over at den var så mye høyere at tidligere rekorder ble små i forhold.

– Vanligvis setter vi rekorder med hundredeler. Denne gang var det mer enn en halv grad Fahrenheit, sier Blunden i et intervju med National Public Radio.

En annen klimaforsker i USA sier at hun får følelsen av å være med i en science fiction-film.

– Det er som om noen tok en måling fra 2030 og klistret den på dagens temperaturer, sier klimaforsker Kim Kobb fra universitetet Georgia Tech.

Forskerne sier det er varmt nå av to grunner. Den ene er global oppvarming og klimaendringer. Den andre er værfenomenet El Nino. Det har vært ekstra kraftig i år og skaper høyere temperaturer.

Også januar i år var den varmeste januar-måneden som noen gang er målt. Det var den niende måneden på rad med rekordvarme. 2015 ble også året med de høyeste gjennomsnittlige temperaturer siden målingene startet på 1880-tallet.

LES MER HER: Kan de redde klimaet?

LES MER HER: 2015 blir trolig det varmeste året som er målt